През целия ноември ще получаваме съобщения от BG-ALERT

OFFNews 02 ноември 2023 в 09:20 1942 1

съобщението

Снимка Архив

Съобщението

В сряда странно съобщение стресна абонатите на един от трите големи мобилни оператори. То гласеше "test test", а при други фигурираше и думата "президент". Подобни съобщения ще бъдат получавани през целия ноември. 

Оказа се, че съобщението е от системата за ранно известяване, която се внедрява в момента. Наложи се обяснение да даде бившият министър на електронното управление Божидар Божанов, тъй като предварително уведомление за това нямаше. Той разкритикува МВР, като обясни, че вътрешното министерство трябва да подобри процеса по тестване, защото "test test" не е добро съобщение.

Коментар дойде дори от президентството, от където съобщиха, че институцията няма никакво отношение към разпространяваните съобщения, както и че  са информирани отговорните институции. От МВР обявиха, че Vivacom e пуснал тестовото съобщение към абонатите, което не е било координирано с вътрешното министерство. Последва и ново обяснение от МВР, че тестовото съобщение не е публикувано от оператора Vivacom, а от ангажирания с въвеждането на системата BG Alert изпълнител.

Сега парламентарният секретар на Министерството на труда и социалната политика Станимир Стефанов обяви, че подобни съобщения ще бъдат получавани през целия септември. 

"През ноември предстоят тестове на системата BG-ALERT. Целта на тестовете е проверка функционирането на системата и населението да придобие представа за съобщенията и съпътстващото ги поведение на мобилните устройства", написа той.

Тестовете ще се проведат на следните дати:

• 07.11.2023 г. (вторник) – за област Габрово;
• 14.11.2023 г. (вторник) – за области Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен;
• 15.11.2023 г. (сряда) – за области Велико Търново, Разград, Русе и Силистра;
• 16.11.2023 г. (четвъртък) – за области Варна, Добрич, Търговище и Шумен;
• 21.11.2023 г. (вторник) – за области Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол;
• 22.11.2023 г. (сряда) – за области Благоевград, Кюстендил, Перник, София и Софийска област;
• 23.11.2023 г. (четвъртък) – за области Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково;
• 29.11.2023 г. (сряда) – национален тест в цялата страна.

Всеки тест ще бъде провеждан в продължение на половин час - от 12:00 ч. до 12:30 ч. Ще бъде излъчвано съобщение, съдържащо текст на български и английски език.

Получаването на съобщението на мобилното устройство се очаква да бъде еднократно и съпроводено от специфичен звук и вибрация, дори при активиран тих (безшумен) режим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

02.11 2023 в 10:48

Когато се получи (пронизителен, дразнещ звук... подходящ за целта, да) реших, че е някаква нова хакерщина и рестартирах фона, спрях временно и WiFi докато се ориентирам.
Защото си казах- ако е нещо официално, щяха да предупредят по ТВ, или други обществени медии, или системно съобщение от доставчика на мобилна връзка.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews