Започва нов прием на документи по мярката 60/40

OFFNews 01 февруари 2022 в 10:09 1023 0

Снимка OFFNews/Архив

От днес Агенцията по заетостта започва нова процедура за кандидатстване по мярката 60/40. В нея могат да се включат работодатели за запазване заетостта на персонала си през периода януари – февруари 2022 г.

Редът и условията за получаване на подкрепа са аналогични на тези, които се прилагаха за август – декември 2021 г. Мярката продължава да подкрепя запазването на заетостта в предприятия, чиито средномесечни приходи от продажби през 2020 г. са намалели в сравнение с 2019 г.

Регламентираната подкрепа е в размер на 60% от дохода и осигурителните вноски на всяко заето лице в предприятия, чиито приходи от продажби са намалели с не по-малко от 40 на сто през месеца, за който се предоставя подкрепата, но вече спрямо средномесечните приходи за цялата 2019 г.

За работещите в предприятия, чиито приходи от продажби са намалели спрямо средномесечните приходи за 2019 г. с не по-малко от 30 на сто през месеца, за който се предоставя подкрепата, ще продължат да се изплащат средства в размер на 50%.

За учредените след 1 януари 2020 г. спадът на приходите за месеца, за който кандидатстват, ще се определя спрямо средномесечните приходи за 2020 г. Размерът на предоставяните средства за всеки работник или служител вече ще се определя на база осигурителния му доход за октомври 2021 г.

Средствата ще се изплащат месечно, като документите за работилите през януари 2022 г. ще се приемат от 1-ви до 28 февруари, а за работилите през февруари 2022 г. документи - през март. Работодателите, които отговарят на условията и желаят да получат подкрепа за януари и февруари 2022 г., могат да кандидатстват последователно за двата месеца, ползвайки едни и същи формуляри и образци на документи.

Заявлението и документите за изплащане на средства се подават в Дирекция „Бюро по труда”, обслужваща територията по мястото на работа на работниците и служителите, независимо от начина на подаването им. Те могат да се подават по електронен път чрез Системата за сигурно електронно връчване, да се изпращат чрез лицензиран пощенски оператор, както и да се представят на място в съответното бюро по труда.

На електронния сайт на Агенцията по заетостта, в рубриката „Финансови стимули за запазване на заетостта” ще бъдат публикувани материали за информация на работодателите, процедурата за кандидатстване, съдържаща условията, изискванията, реда и начина за кандидатстване, образци на заявление и приложения към него и други помощни материали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови