Всеки директор ще решава за училището си сам, но няма да го оставим ''да се дави в дълбоката вода''

OFFNews 29 август 2021 в 11:47 6772 0

Снимка Архив/ БТА

Директорите сами ще вземат решения за COVID мерките в училищата си, но министерството не ги е оставило "да се давят сами в дълбоката вода", заяви пред БНР образователният министър проф. Николай Денков.

Той обясни, че нагласата е да се открие учебната година присъствено, за първи клас в цялата страна, но само ако не сме в тъмночервената зона. Той подчерта, че не може да има присъствено обучение без здрави учители.

По въпроса с евентуално въвеждане на непопулярни мерки като задължителна ваксинация на преподавателите в условията на сложна политическа картина и предстоящи избори, министър Денков отговори, че тъй като не е част от никоя партия не съобразява решенията си с партийни вождове.

"Това, което мога да направя, е да използвам максимално знанията си като учен, така че да намерим кое е най-правилното решение за нашата страна и за нашата среда. В това отношение не се притеснявам. Ще търся решенията, които са най-подходящи за учениците и учителите, а не които са необходими, за да спасят някакви партийни проценти. Това не ме интересува изобщо.“

Приоритетните въпроси, по които да продължи дискусията са носенето на маски, тестването и в кои случаи да се преминава към електронно обучение. 

Масово тестване на учениците ще бъде възможно само при съгласие на над 90% от родителите, обмислят се по-щадящи тестове, при които се взима секрет от устата. Но министъра предполага, че това ще се случи само в някои училища, тъй като повечето родители не са склонни децата да бъдат тествани без симптоми. 

Реакцията и на учителите към идеята за ваксинация е част от реакцията на цялото общество, което не е „особено приветливо към ваксинацията“, отбеляза Николай Денков. Той не очаква да е достигнат колективен имунитет в училищна среда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови