Ексклузивно БСП реши: Нинова беше дотук, няма право да се кандидатира за лидер

Временно са отстранени работилите по време на изтичането на радиоактивна вода в 6-и блок на АЕЦ Козлодуй

Няма разлив в околната среда, потвърди министърът на енергетиката Владимир Малинов

Ружа Райчева 27 юни 2024 в 13:53 7473 0

Владимир Малинов, министър на енергетиката

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Владимир Малинов

Временно са отстранени работниците, които са допуснали грешка в хермозоната на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", довела до изтичането на радиоактивна вода. В момента те минават през обучение, прави им се физиологическа и психологическа оценка. 

Това съобщи служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, който днес бе изслушан в Народното събрание по искане на БСП.

Изтичането е станало на 18 юни в 7:25 сутринта. Вътре в корпуса на парогенератора са изтекли около 8,5 куб.м., което по думите на министъра изключва разпростирането във води извън централата.

Той заяви, че 6-и блок на атомната централа е бил спрян постепенно според разписаните процедури. Ремонтът му тече, корпусът се почиства, а антикорозионното покритие е възстановено. 

Владимир Малинов обясни, че причината за инцидента е че малка част от разтвора вътре в парогенератора е попаднала в междинната зона на корпуса и топлоизолацията на парогенератора. Има обаче система, която не допуска разлива на радиоактивна вода в околната среда. 

В момента се прави внимателна проверка на цялостното състояние на системата за контрол и управление. 

"Всички дейности са направени дозово, така че да няма радиоактивно облъчване на персонала", каза Владимир Малинов. 

Павела Митова от "Има такъв народ" попита министъра дали е редно да позволява да се спекулира с темата - при положение, че вече е ясно, че българското общество е в безопасност. 

Малинов ѝ отговори, че когато се разбрало за инцидента и той трябвало да го коментира, медиите изрязали само част от неговото изказване, което породило обществената тревога. 

    Ружа Райчева

    Ружа Райчева завършва "Политически мениджмънт и консултиране" в СУ "Св. Климент Охридски" през 2023 г. Преди това се е занимавала с класическа музика и театър. Интересува се от вътрешна политика, медии, култура и международни отношения. Присъединява се към екипа на OFFNews.bg през април 2021 г.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Цветан Цветанов за Брендо, Алексей Петров и Бойко Борисов