Quantcast

ВАС спря проекта за ядрено хранилище в Козлодуй

Милен Енчев Последна промяна на 26 ноември 2013 в 18:39 1576 3

АЕЦ
АЕЦ "Козлодуй". Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд върна за преразглеждане проекта за национално хранилище за ниско и средно радиоактивни отпадъци край АЕЦ „Козлодуй“. С решение на петчленна инстанция днес ВАС отмени решението на Министерството на околната среда и водите от 2011 г., с което е съгласуван проектът. Така съдиите потвърдиха решението на тричленния състав от май тази година, което означава, че докладът за екооценката (ОВОС – Оценка за въздействие върху околната среда) на хранилището и самият проект ще трябва да бъде преразгледан. Делото срещу одобрението на екоминистъра бе заведено от движение „Екогласност“.

Сред пропуските на екоминистерството е ограниченото обществено обсъждане на проекта, реши съдът. Проектът за хранилището и избраната площадка - „Радиана“, в землището на с. Хърлец край Козлодуй, е бил дискутиран с обществеността само в Козлодуй и селото.

„Очакваното въздействие върху околната среда от функционирането на повърхностно хранилище с погребани краткоживеещи ниско и средноактивни радиоактивни отпадъци по никакъв начин не може да бъде ограничено на територията на една община“, приеха съдиите. 

ВАС прецени още, че докладът за екооценката не е доказал, че площадка „Радиана“ отговаря на всички нормативни изисквания за безопасност. „Направено е необосновано заключение, че не се очаква кумулативно радиационно въздействие върху околната среда при експлоатация на проектираното съоръжение за погребване на радиоактивни отпадъци и на намиращата се на няколко километра ядрена централа „Козлодуй”. Съдът е констатирал, че в нетехническото резюме не са анализирани статистическите данни за община Козлодуй за 2008 г., които сочат значително по-висок ръст на смъртността на хората в общината вследствие на болестите на кръвообращението и на дихателната система в сравнения със средните стойности за страната. Не е отчетен големият обем на съхраняваните отпадъци, което усилва радиологичното въздействие“, пише в съдебното решение.

И в момента ниско и средно - радиоактивните отпадъци от дейността на АЕЦ "Козлодуй" се събират и съхраняват от ДПРАО (високо радиоактивните отпадъци - отработеното ядрено гориво, се изнасят за Русия), но в България липсва съоръжение за погребване на отпадъците "завинаги". Избраната площадката "Радиана" получи и зелена светлина от Агенцията за ядрено регулиране. Планът на държавното предприятие предвиждаше съоръжението да бъде построено и да заработи до 2015 г.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.11 2013 в 02:33

всъщност, най-важният въпрос е какво ще правим с отработеното ядрено гориво, и радиоактвитени елементи в състава му с период на полуразпад няколко хиляди години, къде ще го съхраняваме дългосрочно и на каква цена. Опцията 'върни на производителя', тоест обратно към Русия, вече я няма, отговорността си е наша, радиоактивните отпадъци също, а цената за изграждане на истинско хранилище за дългосрочно съхранение ( говорим за векове) е умопомрачителна. Та всеки, който мисли че ядрената енергетика е 'евтина' е добре да се поинтересува страни като Финладния, Англия и САЩ какви колосални суми са похарчили в последните години за изграждане на такива хранилища...

26.11 2013 в 22:46

Всъщност са... сравнени със всеки друг метод за производство на енергия, който може да задоволи потреблението.

26.11 2013 в 22:36

Едно трябва да е ясно-атомните централи не са толкова "чисти" ,нито толкова евтини.Козлодуй е строена преди 50 години ,тогава цените са били съвсем други,а заради това ,че е строена преди 50 години вече се е изплатила- електроенергията от Козлодуй е най-евтина.Всяка следваща атомна централа ще бъде 3-4 пъти по -скъпа и съответно по-скъпа ще бъде и електроенергията произведена от нея.А съхранението на отпадъчните продукти за напред ще бъде сериозен проблем!