Усложнена зимна обстановка по пътищата в Централна и Северна България

OFFNews 30 декември 2021 в 12:50 1672 0

Обилен снеговалеж и поледици по пътищата в Централна и Северна България доведоха до инциденти и проблеми с придвижването днес предиобед. На места снежната покривка е 12 см, при Прохода на Републиката е около 10. Трафикът е интензивен, на места има частични задръствания.

Според част от пътуващите пътищата отново не са почистени.

АПИ предупреждава шофьорите да тръгват на път с подготвени за зимни условия автомобили, да карат с повишено внимание и съобразена скорост, с достатъчна дистанция, без да предприемат резки маневри и да не използват аварийните ленти по автомагистралните участъци за по-бързо придвижване.

Близо 250 машини обработват настилките в районите със снеговалеж, съобщава още пътната агенция. Обработката на настилките продължава, особено по усойните места и съоръженията, където има предпоставки за хлъзгавост и заледяване.

Екипите на пътноподдържащите фирми следят метеорологичните прогнози и предприемат необходимите действия за обработка на трасетата, за да се осигури проходимостта на пътищата. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

За повишаване безопасността на движение при необходимост е възможно да се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър, снегонавяванията и слаба видимост, е възможно трафикът да се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя, пишат още от АПИ.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови