Учениците свалят маските в часовете по музика в центровете за личностна подкрепа

OFFNews Последна промяна на 28 септември 2021 в 12:31 333 0

Снимка Pixabay

Маските няма да са задължителни в часовете по музика, танцово и театрално изкуство в Центровете за подкрепа за личностно развитие, съобщава Министерството на образованието и науката, което публикува насоки за работа в условията на извънредна епидемична обстановка на ЦПЛР.

Групите там са малки и се очаква останалите задължителни и препоръчителни мерки за дезинфекция, проветряване и спазване на дистанция да са достатъчни като превенция от зараза, обясняват от МОН.

Както и в училищата, по време на заниманията в ЦПЛР учителите ще могат да преподават без маска, ако разстоянието между тях и децата е поне 1,5 метра. Както в часовете по изкуства, така и в този случай изключението не важи, ако в групата има деца и ученици със специални образователни потребности (СОП).

Насоките са разработени от МОН и съобразени с препоръките на Министерството на здравеопазването (МЗ), пишат още от пресцентъра на ведомството. Целта им е да се осигури максимално продължително присъствено обучение, включително на децата със СОП, и да се вземат локални мерки.

Учебната година в ЦПЛР започва на 1 октомври.

Указанията включват четири сценария за работа на ЦПЛР в зависимост от развитието на заболеваемостта от COVID-19 в страната. При карантиниран учител и/или дете/ученик, или карантинирана група, за срока на карантината трябва да се ограничи организираното извеждане извън територията на институцията на децата/учениците от другите групи, които продължават да посещават ЦПЛР присъствено.

Насоките разписват задължителни и препоръчителни мерки за намаляване на рисковете от разпространяване на инфекцията. Сред препоръчителните е възможността за тестване на персонала и децата. За учителите то се прави при осигурени безплатни тестове след положително решение на общото събрание на ЦПЛР и в координация с Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Ако децата и учениците, които посещават центровете, не са тествани в училище, при осигурени безплатни тестове и при съгласие на родителите на поне 90% от тях директорът организира тестването със съдействието на РЗИ. То е само за децата/учениците на съгласните родители и се прави поне веднъж в седмицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови