Тръгва делото срещу стачката в БДЖ

OFFNews 04 декември 2011 в 12:32 1959 0

photo_verybig_361463
photo_verybig_361463

Софийски градски съд ще заседава по делото срещу стачниците в БДЖ. За сряда е насрочен процесът в Гражданското отделение на съда, който е по жалба на „Пътнически превози” с искане стачката да бъде обявена за незаконна.

На 63 служители от компанията ще бъде търсена отговорност за участието им в протестите. Искът е във връзка със Закона за уреждане на колективните трудови спорове и касае текстовете за установяване на незаконността на обявена, започнала или завършила стачка. Съдът вече отхвърли една жалба на компанията.

От „БДЖ – Товарни превози” ЕООД внесоха жалба срещу 10 служители на дружеството, които според управителите са започнали стачката. Съдиите обаче откриха слабости в молбата, според която не става ясно дали от компанията са завели иска от качеството им на работодатели. Като работодатели се посочват поделенията за товарни превози в София и Пловдив.

„При така заявените факти ищецът се явява чужд на спорното право с посочените ответници, доколкото не участва като страна по него”, аргументират се съдиите.

11 ден продължава стачката в железниците. Преговорите между ръководството на БДЖ и синдикатите продължават в понеделник. В петък ръководството на компанията предложи съкращенията в системата да бъдат обвързани с икономическото състояние на дружеството. Така ръководството няма да се съобразява със синдикатите, при определени условия. Изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев обясни, че сегашният КТД пречи на железниците да се реформират, тъй като в случай на приватизация не е позволено да се уволняват работници, да се намаляват заплатите им и да се съкращават дейности.

Сегашният трудов договор се оказа пречка и за приватизацията на „Товарни Превози”. Също така от компанията предложиха при пенсиониране служителите в БДЖ да получават 7.5, а не сегашните 9 заплати. От синдикатите заявиха, че не са оптимисти по продължаването на преговорите. Разрешението за стачка е валидно до 10 декември, когато влиза в сила новият график за движение на влаковете. Ако дотогава няма споразумение, синдикатите трябва да искат ново разрешение от Национална комисия за помирение и арбитраж. Междувременно стана ясно, че работниците, които не получават заплата заради стачката, ще получат обезщетение от фондовете на синдикатите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови