Тръгва делото срещу бившия шеф на Фонда за лечение на деца

OFFNews 03 април 2018 в 08:27 2137 0

Близо 2 години след арестите във Фонда за лечение на деца в Специализирания наказателен съд започва делото срещу бившия директор на Фонда Павел Александров, предаде БНР. Той е обвинен, че лично е мотивирал останалите три подсъдими - Катерина Котева, Татяна Радева и Станислава Горанова, да участват в ръководеното от него престъпното сдружение.

На 20 април 2016 г. разследващите обявиха, че са разбили корупционна схема за източване на Фонда. Тогава премиерът Бойко Борисов определи акцията като „избродирана“. Междувременно разследваните от осем станаха четирима.

На 500 страници обвинителният акт уличава Павел Александров и останалите подсъдими служители на Фонда в престъпен сговор за незаконно присвояване и неправомерно разходване на средства, за прехвърляне на задължения на фонда към НЗОК и за длъжностни престъпления.

Миналият август спецсъдът върна на поправителен прокуратурата заради противоречивост на обвинителния акт. Определението беше потвърдено и от второинстанционния апелативен спецсъд, тъй като - става ясно от мотивите на съдиите Емилия Петкова, Венелин Иванов и Красимира Костова, те не са разбрали тезата на прокуратурата. Нещо повече - тримата магистрати обръщат внимание на специализираната прокуратура, че ако реши да коригира обвинителния акт, трябва да обърне внимание не само на неговата юридическа, но и на лексикалната и граматическата му издържаност и „да го изчистят от ненужно обременяващи повторения“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews