ЦРУ следило 130 IP адреса на български компании, сочи масивът на Уикилийкс

OFFNews 10 март 2017 в 13:57 17210 3

Част от българските IP адреси в дългия списък на "Трезор 7"

ЦРУ е следило около 130 IP адреса на компании в България, твърдят последните разкрития на сайта "Уикилийкс", който публикува огромно количество нови документи за обекти и техники на следене, използвани от американското разузнаване.

Списъкът с IP адреси бе качен в раздела Vault 7 (Трезор 7), съобщи БНТ. Това е наименованието на секцията в "Уикилийкс" с документи, за които се твърди, че доказват как ЦРУ е създавало зловреден софтуер за следене на потребителите чрез техните смартфоните, смарт телевизори, компютри и нови модели автомобили.

Проверка на OFFNews в масива на "Уикилийкс" показа, че в списъка с български IP  адреси няма лични такива, а само IP-та на компании - като "Лирекс" (която участва в обществената поръчка за доставка на устройствата за машинното гласуване и осигурява машините за експерименталното му въвеждане - б.р.), телекомуникационни и интернет компании и доставчици (БТК, Мобилтел, Cosmo Bulgaria Mobile, "Нетера", "Булсатком", "Мегалан", Blizoo, "Спектрум нет", NET1, DigSys, Datecs, Dir.bg, "Нетинфо", "Надежда нет", "Люлин нет", "Телекабел" и др.), университети (СУ, УАСГ), Българската стокова борса, ОББ, Министерството на финансите.

Според "Уикилийкс" и експерти най-вероятно IP адресите са били "зомбирани" - термин, който в случая означава възможност за използване за следене на трети компютри и устройства. Смята се, че това е ставало чрез зловредни програми (т.нар. malware), които се получават по имейл. Когато заразеното съобщение бъде отворено, то автоматично поставя шпионски софтуер на компютъра или браузъра.

Пред БНТ главният технологичен експерт на "Лирекс" Боян Янчев коментира: "Това, което можем да кажем за нас е, че нашите системи за обработка на инциденти не са регистрирали атаки към тези IP адреси."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

3

El Commandante

11.03 2017 в 08:04

Boris Krumov: Аз ако бех на тебе, щех да седна и да дръпна едно обяснение в три-четри хиляди думи кое как е.
Пиши как са нещата, ние ше четеме, щото ако ни оставиш неинформирани, може да не вземеме необходимите мерки и току виж утре шефа на ЦРУ ми краднал домашното порно, което ше предизвика пан-квартален скандал.
Сериозно.

9051

2

Boris Krumov

10.03 2017 в 15:30

OFF-Topic: типичната, класическа булгаристанска медийна аматьория - нито един линк към цитираните и упоменати източници, само въртележка от вътрешен линкаж. Не зная кой ви съветва да постъпвата така, но това е хипераматьорско, неадекватно и мега зле. Работя с глобални медии, затова се произнасям: наблюдавам феномена отдавна. Аматьорско е !

ON-Topic: На "Лирекс" или кой да е, IDS-а може да ги фане за дедавия: конете от Троян си слизат зад FW-а и си "говорят" по легитимен порт.

Ах, досетих се, то аматьорията не вирее самотна - не е само в изпълнението на представянето, а в нивото на журналистическо изследване и анализ - фанали са там некъв и той им казал какво да е. Хоп, готово !

14355

1

neverland

10.03 2017 в 14:32

Хехе, заразени чрез файл по и-мейл...тоя номер не минава поне от 10 години за компаниите със що годе добра защита. Други са каналите, вътрешни шпиони, умишлено оставени backdoor от корпорациите в създадените от тях софтуери...