ЦРУ "слухти" през телевизора

OFFNews Последна промяна на 08 март 2017 в 10:53 7596 9

ЦРУ

Специализирана група към Централното разузнавателно управление (ЦРУ) е развивала високи технологии за подслушване и проследяване чрез проникване през смарт устройства, включително и телевизори. Това става ясно от публикуваните от "Уикилийкс" документи, за които се твърди, че са изтекли от Центъра по киберсигурност към ЦРУ.

Групата EDG е отговорна за разработването, тестването и поддръжката на софтуер за проникване в компютри, троянски коне, вируси и други програми, които са използвани от ЦРУ в целия свят. Сред тези програми е и "Плачещият ангел" (Weeping Angel), който "заразява" смарт телевизорите, като най-голямото постижение на софтуера е "превръщането" на устройствата в микрофони. 

Програмата срещу Samsung smart TV е развита съвместно с британското контраразузнаване MI5. След заразяването на целта "ангелът" изключва телевизора. Собственикът му смята, че уредът е изключен, но в същото време той работи. В този режим може да се записват разговори в стаята, които през интернет връзка се пращат в съответния сървър на ЦРУ. 

Документите разкриват също така, че друга специализирана група в американското разузнаване стои зад поредица от атаки над смартфони. Заразените телефони могат да бъдат "инструктирани" да пращат на ЦРУ данни за местоположението на апарата, аудио и текстови данни. Също така програмата може да активира камерата и микрофона на телефона. 

Въпреки малкия пазарен дял на телефоните iPhone за 2016 г. ЦРУ е разработило зловреден софтуер за контролиране и извличане на информация от продукти, разработени от Apple под оперативната система iOS. Сред тези устройства са включително и популярните iPad. Арсеналът на ЦРУ включва и поредица от зловредни програми от типа "нулеви дни" (Zero Days) - програмата заразява компютъра, като остава в "спящо" състояние, а активирането ѝ става дистанционно така че да не остави никакво време (нула дни) за противодействие. Интересът на ЦРУ към операционната система iOS може да бъде обяснено с популярността ѝ в политическите, дипломатически и бизнес кръгове. 

Подобна програма се използва и за Android-устройствата, които са сред най-широко използваните в световен мащаб. Сред тях са предимно Samsung, HTC и Sony. На практика ЦРУ се могли да проникнат в смятаните за непробиваеми програми за общуване като WhatsApp. 

Документите посочват още, че ЦРУ разполага с различни "техники" за кибератаки, включително и такива, разработени от руските служби. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6006

9

Vladimir Nikolov

11.03 2017 в 20:12

samael Много си остроумен, точно ползвателите на IOS са най-големите задръстеняци, мутри и чалгаджийки. Android 4EVER.

10355

3

neverland

08.03 2017 в 11:11

Няма как да ме пипнат! Милионите са превъртяни вече през офшорките и гущерите са бели та бели. Гледам ТВ на едно малко панасоникче(нито е умен, нито е с камера, дистанционното съм му аз с пръста, а отзад има само една букса за кабелната :))Сърфирам само през TOR и използвам криптирани връзки, на компании, които не са в добри отношения с американското правителство и служби, за сторидж се доверявам на Ким Дотком и проектът му базиран в Нова Зеландия.

8416

2

IBL IBL

08.03 2017 в 11:08

Да добавя: правете си изводите за кого работят "любимите" ви марки. До една. Айде - със здраве.

8416

1

IBL IBL

08.03 2017 в 11:07

Скандалът с телевизорите на Самсунг се случи още преди две години
https://www.cnet.com/how-to/samsung-smart-tv-spying/

http://money.cnn.com/2015/02/09/technology/security/samsung-smart-tv-privacy/

Хубаво е, че имаме още едно потвърждение на вече известна "теория на конспирацията". Сега продължавайте да си купувате още "умни" дрънкулки, коли, къщи, роботи и прочие. Дано и медиите в БГ започнат малко по-бързо да навлизат в реалния дневен ред на света и спрат да преписват новини само от цитираните горе сайтове и тем подобни.