Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Свиват администрацията в МО, вдигат пределната възраст на войниците

Елица Мартинова 19 декември 2013 в 10:42 2177 0

Ангел Найденов. Снимка:БГНЕС
Ангел Найденов. Снимка:БГНЕС

Редуциране броя на администрацията в Министерството на отбраната и повишаване на пределната възраст на матросите от 45 г. на 50 г. Това предвиждат изменения в Закона за отбраната и въоръжените сили, гласувана днес на второ четене.

Инициатор на промените в Закона за отбраната е Министерски съвет. Корекциите бяха приети на първо четене на 11 декември, когато бяха представени пред депутатите от военния министър Ангел Найденов. По време на изложението си Найденов обясни, че предложените изменения предлагат минималните промени, които трябва да се извършат в ресорното му ведомство. По думите на Найденов чрез корекциите ще бъдат направени административни промени, които ще свият броя на служителите в МО от 1660 до 1576 души. Военният министър обясни още, че за следващата година е предвидена цялостна реформа в сектора.

Промените в Закона за отбраната предвиждат да се повиши пределната възраст на матросите от 45 г. на 50 г. Според Министерски съвет това ще даде възможност военната система да се възползва от потенциала на войниците, който те са придобили по време на служба.

"По този начин ще бъдат реализирани икономии на средства, необходими за приемане на военна служба на граждански лица и последващото им обучение. С направеното предложение ще се възстанови положението преди изменението в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България през 2010 г., когато само спрямо тях пределната възраст бе драстично намалена от 49 на 45 години", пишат в мотивите си вносителите.

Друга важна промяна, която текстовете въвеждат, е възможността военнослужещите мъже, които са самотни родители или осиновители, да ползват отпуски за отглеждане на децата си.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!