Свищов на протест срещу дом за стари хора на мястото на детска градина

OFFNews 02 май 2018 в 08:41 7081 2

Родители и съседи са против изграждането на дом за възрастни хора на мястото на изнесена детска градина в Свищов, съобщи бТВ.

В групата има 20 деца от квартала, като детската градина не се закрива, а се мести в сградата на градината-майка „Калина малина”.

По-голямата част от сградата е празна. Преди е имало и дневен център за деца, в същата сграда е бил и социалният патронаж, но двете институции са изнесени в други сгради.

„Не съм съгласна в този двор да бъде настанен какъвто и да било център за възрастни хора при положение, че извън града има такъв център. Притеснително е, че се полагат повече грижи за възрастните хора отколкото за децата”, смята Емилия Тодорова, чието дете е в изнесената група.

Съседи също са против. Според тях сградата е определена за ясла и детска градина, но не и за възрастни хора.

Кметът на общината Генчо Генчев е категоричен, че при изграждането на център за възрастни хора има определени изисквания, които трябва да бъдат покрити. Част от тях са сградата да бъде в комуникативен район близо до поща, читалище, учебно заведение, тъй като целта е възрастните хора да не бъдат изолирани от обществото, а да бъдат интегрирани.

От общината са категорични, че детската група само се премества, но не се закрива.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

02.05 2018 в 13:59

Навярно тези хора точно от това се страхуват - от напомнянето, че и те ще станат старци, че скоро и те ще са на прага на смъртта. Децата разсейват временно от тези мисли, но не можеш да избягаш от това.