Св. Теодот погребал телата на 7 удавени с камък на шията девици

OFFNews 18 май 2018 в 05:39 2658 0

Църквата почита свети мъченик Теодот Анкирски. 

Теодот живял по времето на император Диоклетиан, който жестоко мразел християните. Имал и страноприемница в град Анкира. Като боголюбив християнин, той с радост давал храна и подслон на бедните и гладните, ободрявал и спасявал затворниците, а телата на умрелите за Исус мъченици откупвал и погребвал по християнски.

По това време жертва на гоненията срещу християните станали и седем девици - Текуса, Александра, Клавдета, Фаина, Ефрасия, Матрона и Юлия - християнки, доживели до преклонна възраст в целомъдрие и безбрачие. Заради вярата си те били подложени на големи страдания. Езичниците ги хвърлили в езерото с привързани за шиите им огромни камъни. Там светиците намерили мъченическата си смърт.

Скоро телата им намерил Теодот, заедно със сродника си Полихрония, и тайно ги погребал. Разгневен, управителят на града заповядал да хванат виновните, а телата на девиците изгорил за назидание на всички християни.

От страх че ще бъде смъртно наказан, Полихроний издал Теодот. Покрусен от предателството на своя събрат, светият човек сам се предал и пламенно защитил вярата Христова. Това силно разгневило местните жреци и те поискали смъртта му. След жестоки изтезания и 15 годишен затвор , свети Теодот умрял мъченически през 303 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови