Св. Михаил Синадски живял в бедност и страдания

OFFNews Последна промяна на 23 май 2020 в 05:19 2407 1

Църквата почита днес Св. преподобни Михаил Синадски Изповедник. 

Преподобни Михаил бил свят и мъдър йерарх. От детство се посветил в служба на Бога.

Заради своя подвижнически и девствен живот, още млад бил избран и посветен от цариградския патриарх Тарасий за епископ Синадски. Участвал в Шестия вселенски събор (787 г.). Във време на жестокия иконоборчески император Лъв Арменец свети Михаил бил отстранен от епископската си длъжност, защото поддържал иконопочитанието, и бил пратен на заточение.

След живот в голяма бедност и с много страдания умрял в 818 г., като докрай останал верен на православието. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2400

1

Стик

23.05 2020 в 15:00

„Русия ни заличи от делото на Кирил и Методий
България не се споменава никъде на паната в центъра на София
Русия заличи България от историята за писмеността, създадена от светите братя Кирил и Методий – това стана ясно от изложбата пред входа на Руския културно-информационен център в София, посветена на 24 май. На десетина пана са подредени ръкописи, проследяващи историята на писмеността ни, без никъде в тях да се споменава приноса на България за това. Те са част от колекцията на Московския държавен обединен художествен историко-архитектурен и природно-ландшафтен музей – резерват. За да се подсили въздействието, с „Москва“ започва всяка информационна бележка, описваща факсимиле от ръкописите. За още по-голям ефект са добавени и репродукции на популярни руски икони, за да няма съмнение откъде тръгва славянската писменост.
Затова съвсем съзнателно в експозицията, представена под заглавие „Изворът на славянската култура”, са подбрани само руски документи и артефакти.“