Студентите медици в Пловдив ще доказват, че нямат COVID, за да влязат на упражнение

OFFNews 22 август 2021 в 20:43 2687 0

Заповед на ректора въвежда строги правила за присъствен достъп до Медицинския университет в Пловдив през предстоящата академична 2021/2022 година.

За да отидат на упражнение, студентите ще трябва да представят COVID сертификат за ваксинация или отрицателен PCR тест, направен до 72 часа по-рано.

Лекциите ще се провеждат онлайн.

Дори при ограниченията за упражненията се предвижда "хибриден вариант", например присъствени упражнения, но през седмица, за да се ограничи броят на хората в групите.

Изцяло присъствено ще е обучението само за стажанти, докторанти и специализанти. Присъствени ще са държавните изпити и изпитите за специалност при спазване на противоепидемичните мерки. Те са носене на маска на закрито и дезинфекция.

Заповедта на проф. Мариана Мурджева е от петък, 20 август. Тя "раздели медиците на два лагера", коментира БНТ в репортаж днес. "Аз съм ваксиниран, но не може да се задължават хората да се ваксинират" - казва студент. Друг смята, че решението е добро. Родители подозират опит за "принудително" ваксиниране, тъй като честото PCR тестване би излязло твърде скъпо. Има и готвещи се да атакуват заповедта в съда.

Проф. Мурджева твърди, че заповедта дава възможност за връщане на присъствено обучение. Медицинското образование изисква класическо обучение в клинични условия, но то би било възможно само при максимално безопасни условия, изтъква тя.

Заповедта се отнася само за студентите. Обяснението за това е, че 70% от преподавателите са ваксинирани, а останалите са преболедували.

Дали тя ще бъде преразгледана ще стане ясно на 7 септември, когато е насрочено заседание на ректорския съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!