Строител запорира сметките на Великотърновския университет и блокира плащането на заплати и стипендии

OFFNews 17 декември 2018 в 16:27 3534 0

Сметките на Великотърновския университет са запорирани по искане на строителна фирма. Това блокира изплащането на заплати и стипендии, съобщи депутатът от Обединени патриоти доц. Милен Михов, цитиран от БНР, и увери, че ще повдигне въпроса пред министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Михов е преподавател във висшето училище.

Претенциите на русенската фирма "Скални материали" е за извършени, но неплатени ремонти по времето на предишното ректорско ръководство.

Водят се три дела за общо 167 хил. лева, уточни ректорът проф. Христо Бонджолов. По едно от тях вече има решение. Върховният касационен съд се произнася в полза на строителя, а частен съдебен изпълнител запорира сметките. Така неплатени остават аванса за декември и стипендиите на студентите.

Не е ясно кога парите ще бъдат преведени на работещите и учещите в университета.

"Правя всичко възможно, което зависи от мен. Не зная дали ще успеем да се справим. Не можем да вземем заем. Има запор, ако не вдигнат запора, трудно ще се оправим", казва ректорът пред "Хоризонт".

Това е вторият запор върху сметките на университета. Миналата година при подобна ситуация покойният вече бизнесмен Петър Христов даде личен заем за изплащането на заплатите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови