Строят спортен комплекс в Люлин, 16 часа седмично ще е безплатен (снимки)

OFFNews 26 май 2022 в 07:31 1480 0

комплекс

Снимка Столична община

Столичният общински съвет ще разгледа днес доклад от кмета Йорданка Фандъкова за одобряване на кандидат, който да изгради на територията на Столична община спортен комплекс. 

Това е първото предложение, което е направено според измененията в Наредбата за управление и разпореждане с общински спортни обекти от юли миналата година, с които се разшириха възможностите за публично-частно партньорство при изграждане на спортни обекти и съоръжения на територията на столицата. 

На практика се даде възможност да се учредява право на ползване и право на строеж безвъзмездно за срок до 30 години единствено в полза на спортен клуб, спортна федерация и обединен спортен клуб.

Инициатор на промените бе председателят на СОС Георги Георгиев, като по този начин терени, които са занемарени и неизползваеми ще се превърнат в облагородени и притегателни за софиянци и гостите на града места и ще дадат възможност за развитието на спорта в столицата. В момента текат процедури за още 4 спортни обекта на територията на София. 

Предложението на Сдружение „Спортен клуб Витоша спорт 2015“ е да изгради спортен комплекс в район „Люлин“, като поеме разходите за експлоатация и поддръжка на обекта за период от 25 години, а след изтичането на този срок да бъде дарен на Столичната община. Спортните съоръжения ще могат да се ползват безплатно от гражданите в определени часове в рамките на 16 часа седмично, съгласно изискванията на конкурса. 

Проектът бе одобрен от конкурсната комисия, в която участват общински съветници от различни групи в СОС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови