Стотици деца и родители отпразнуваха 1 юни на концерт, организиран от ДАЗД (снимки)

Мария Габриел и влогъри с предупреждения за повече внимание в интернет

OFFNews 01 юни 2018 в 21:15 3400 0

Снимка Мартин Георгиев

Стотици малчугани и техните родители отпразунаха днес Международния ден на детето на концерт в "Асикс Арена", организиран от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).

Събитието започна от 17 часа, като сред официалните гости бяха министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, еврокомисарят по цифровата икономика Мария Габриел, зам.-министърът на образование Деница Сачева, зам.-областният управител на София Живка Първанова, столичният зам.-кмет Тодор Чобанов, председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, както и германският евродепутат Юлия Реда. 

Концертът премина под патронажа на вицепремиера Валери Симеонов, като беше промотиран и от Съвета на децата - органът, който представлява българските деца при създаване на политиките за тях.

Празникът беше открит от председателя на ДАЗД д-р Елеонора Лилова. Тя призова децата да се държат във виртуалната среда така, както се държат в реалната.

"Когато си в мрежата, не прави на другите това, което не искаш да ти правят на теб", заяви д-р Лилова.

Еврокомисарят Мария Габриел отбеляза, че интернет и онлайн средата ни носят много позитиви - да комуникираме и да показваме таланта си. Тя посочи обаче, че виртуалната среда има страна, свързана с повече отговорности.

Нека всички заедно да направим интернет едно по-безопасно място. Нека запазим това, което никога роботите и машините няма да успеят да променят в нас - нашите емоции, креативност и социални отношения, заяви още Габриел.

Евродепутатката Юлия Реда напомни, че не всичко в интернет е прекрасно и че трябва да научим нашите деца да го използват безопасно:

"Безопасният интернет трябва да е свързан с образованието и да могат децата да покажат своята креативност чрез него"

Програмата на концерта продължи с участията на известни Youtube влогъри. Малко известните с истинските си имена Евгени, Преслав, Никола, Маги и Венци направиха незабравимо шоу на своите невръстни почитатели, като представиха редица образователни клипове за интернет и онлайн пространството. От тях децата научиха как да останат анонимни в интернет, как да се предпазят от онлайн фишинга, защо трябва да внимават за насилието във видео игрите и колко важно е да се използва кирилица, когато комуникираме в интернет.

Видео представиха и дуета Елисавета и Красимира, известни с фейсбук страницата „Майко Мила!", в която ежедневно десетки хиляди родители четат забавни и поучителни статии. В своя клип дамите съветват децата какво не е разумно да правят в онлайн пространтвото. 

Главният инспектор Михаил Драгоданов, оглавяващ един от секторите в отдел „Киберпрестъпления" към ГДБОП, изнесе лекция на децата и родители, в която разясни какви опасности могат да дебнат в онлайн пространството. 

Сцената на концерта беше разтърсена и от пет от най-добрите хип-хоп групи в България - Ex Crew, ShifterZ, VS Dance, Skip a Beat и Еstreia.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови