Столични училища получават иновативен софтуер за изпити в електронна среда

OFFNews Последна промяна на 18 декември 2020 в 13:20 974 0

Иновативен софтуер за изпитване, разработен от шведска компания, влиза в столични училища. Приложението ще работи пилотно в три училища в София и се настройва през облака на Google за образованието. 

Софтуерът вече се използва за провеждане на изпити и Национални външни оценявания в Швеция, Норвегия, Испания, Великобритания, Мексико, Чили и други държави.

Проектът е подкрепен от Министерство на образованието и науката, Столичната община и Столичното РУО, а в пилотната му фаза ще се реализира от Център за творческо обучение, единствен партньор на Google Cloud със специализация “Образование” в България и региона.

В пилотната група ще се включат екипи на единствените Google референтни училища в Централна и Източна Европа – II Английска езикова гимназия “Томас Джеферсън”, 119. СУ “Акад. Михаил Арнаудов” и 51. СУ “Елисавета Багряна”.

Те ще тестват софтуера за провеждане на изпитване, оценяване, събиране на обратна връзка от ученици и учители, провеждане на олимпиади и други дейности, свързани с проследяване на академичния напредък на ученици и учители в електронна среда с устройства Chromebook. 

Тази технология би могла да спести много рискове и разходи за провеждане на национални оценявания, матури и други важни изпити в българските училища и университети, не само в условията на дистанционното обучение, вследствие от COVID-19, а изобщо. Реалистично е до една година част от изпитите да се провеждат именно по този начин.

Изпитите не се променят по същество, съдържанието остава, а специализираният софтуер заключва всички опции на компютъра и автоматично засича параметри като време, използвани ресурси, натискания на клавиши и други. От Единен контролен панел в облака се вижда напредъка на всички ученици и техните резултати. Оценителите вече няма да има нужда да преглеждат хартиени или сканирани писмени работи и да боравят с ключ за отговорите.

Припомняме, че най-търсената дума в интернет за цялата 2020 г. в България след COVID е именно Google Classroom, като приложението е интегрирано със специализирания софтуер за изпитване. Технологията вече е достъпна за всички български ученици и учители чрез централизираните профили на Министерството на образованието и науката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови