Социалният министър: Увеличените доходи компенсират инфлацията

"Президентът е прав, че времето изтича. Но когато правим бързо нещата, понякога бъркаме. Така в пенсионната система направихме доста грешки"

OFFNews 18 февруари 2022 в 09:18 1981 0

Георги Гьоков

Доходите у нас са увеличени толкова, че компенсират инфлацията.

Това коментира социалният министър Георги Гьоков в интервю за Нова телевизия.

Гьоков добави, че внимателно слуша критиките към правителството и тези, отправени вчера от президента.

„В голяма степен хората са прави. За съжаление, нещата в България стават бавно. Президентът е прав, че времето изтича. Но когато правим бързо нещата, понякога бъркаме. Така в пенсионната система направихме доста грешки”, коментира Гьоков.

По думите му правителството се опитва да отговори на огромните очаквания. „Приемаме критиките, но трябва да се отчита и усилията, които се правят от това правителство, включително в социалната сфера. Създадохме огромни очаквания в обществото, трябва да ги изпълняваме. Критиката в известна степен е основателна”, заяви Гьоков.

Той призна, че инфлацията е сериозен проблем. „За 2021 средногодишната инфлация е 2,9%. Това са статистически данни, не съм ги измислил аз. Доходите са увеличени толкова, че компенсират инфлацията. Дори ако вземем и максимално споменатата от 9,1%, която е инфлация през януари 2022 година спрямо януари 2021 г., пенсиите са средно увеличени с 12,8%, минималната работна заплата ще се вдигне с повече от 9,8%”, каза Гьоков.

Евентуалната актуализация на Държавния бюджет в средата на годината би компенсирала скока на цените и високата инфлация, смята още Георги Гьоков.

„Мисля, че икономиката ни няма да е все в такава рецесия, ще има икономически подем. Битката с бедността преминава с развитие на икономиката”, добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!