Ще има служби на Великден, но няма да се раздава върба за Цветница

Светият Синод не променя мерките за безопасност в храмовете

OFFNews 09 април 2020 в 14:14 3516 5

Снимка Сергей Антонов

Ще има служби на Великден, но няма да се раздават върбови клонки на Цветница. 

Това стана ясно от думите на Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил на брифинг в Министерски съвет след срещата със Светия Синод във връзка с противоепидемичните мерки в църквите около великденските празници.

Полетът до Тел Авив и обратно за Благодатния огън няма да се осъществи, а предвидените за него средства ще бъдат пренасочени за борба с COVID-19, заяви Негово Високопреосвещенство. 

Митрополит Гавриил обясни, че на Цветница църквата няма да раздава клонки върба и цветя.   

"В трудни моменти човек показва какво има наистина вътре в него. Благодарни сме на г-н премиера за това, че се старае всячески да се бори с тази пандемия и че се старае да спазва и традициите на християнска православна България, защото самият той има в себе си вяра в Бога. Ние сме една от държавите с най-малко заболели по света, услугата е на тези, които ръководят България и тяхната вяра в Бога", допълни той.

Не вярвам, че в храма може да се предаде зараза, но правим всичко, за да не бъдем упрекнати, категоричен е той. 

Митрополит Гавриил гарантира, че в църквите ще се спазват всички противоепидемични мерки и посочи, че иконите се дезинфекцират и по празниците в божиите домове ще бъде създадена организация така, че да не е възможно хората да се заразят.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че много от владиците са си осигурили голямо количество маски, за да се раздават безплатно на тези, които няма да имат.

"Камбаните ще бият, защото те са ни спасили и от робството. Владиците поеха ангажимент за хигиената. Факт е, че досега, макар че в заповедта не знам дали беше упоменато, но не сме затваряли църквите и манастирите", добави министър-председателят. 

Борисов увери, че нашите свещеници и владици вътре в храмовете ще се стараят по празниците всички карантинни мерки да се спазват и ще призовават миряните за дистанция и маски. 

Колегите от МВР максимално тактично и внимателно отвън ще им създадат организация да се спазва дистанция, за да можем да почетем най-великия празник. Правителството, Синодът и обществото в този случай трябва да са много дисциплинирани, обясни той.

Министър-председателят каза, че службите ще бъдат излъчвани по БНТ. 

От снимки, публикувани в сайта на Патриаршията, обаче е видно, че строгите мерки в храмовете не се спазват. По време на света Литургия, отслужена тази седмица в софийска църква, хората са струпани един до друг, без спазване на необходимото разстояние помежду им, както и без никакви лични предпазни средства. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

5

yoghurt

09.04 2020 в 18:38

Упование в Бог, но и разум трябва. В никакъв случай не трябва да се прекратяват службите, но не бива и да се допускат хора да отиват на “църковен туризъм” , от суеверие! А болшинството хора по Великден са за жалост тъкмо такива, още преди 00:30, когато същинската литургия е вече започнала, над 80% от народа е изчезнал!

Както онзи виц - някой много искал да спечели от лотарията, молил Бога сума ти десетилетия, все не успявал, накрая Бог го питал - “А ти фиш пусна ли?” ... Така и с тази работа - на много хора това може да бъде последният Великден! Не си струва безразсъдно да ходят, само защото, видиш ли, Бог щял да ги пазел! Че кой си ти, че Бог трябва тебе да пази? Не е твоя работа това, ти си върши задължението да излизаш само в крайна необходимост, пък ако си постил и ще се причастяваш, да - отиди на църква, но така и така това е 0.1 % от хората, които въобще ще ходят на църква този ден!

4000

4

DepecheMode

09.04 2020 в 17:03

дано не стане мазало по Великден, че после да не ни излезе на носа.

2900

3

birusa

09.04 2020 в 16:25

"Великден го харесвам, защото е Възкръснал... И всички негови приятели и врагове. После и Тома неверни. Нашата православна религия е мъдра, за всяко нещо има рецепта, може да се поучи. И от Гьоте има какво да се поучиш. Най-отпред пише: Без Господ нищо не може да се направи. Е как да затворя църквата. Днес даже не целунах ръка, за да спазя нормите." цитат
Какво иска да каже този титан на мисълта и риториката. Нищо не се разбира. Има някаква патология?

18551

2

Нострадамус

09.04 2020 в 16:19

Това, че няма да се донесе в България Благодатния Свещен огън за Великден е Много лоша поличба! Това е знак, че Сатаната е взел връх над всичко и България ще плати много висока цена! Боже Пази България и дай разум на чедата си!

18551

1

Нострадамус

09.04 2020 в 15:01

Църквaтa щe дaри пaритe cпecтeни oт Блaгoдaтния oгън нa Здрaвнoтo миниcтeрcтвo, т.e. нa бoриcoФФ. Прeдcтaвeтe cи кoлкo e oшушкaнa хaзнaтa oт тoя, кoйтo ХВЪРЛЯШE ПAРИ OТ ПРOЗOРEЦA НA ДЖИПКAТA!