Шофьорите не се плашат, че ще убият някого, а да не им вземат колата. Пияните зад волана рязко намаляват

Съдът решава днес да остави ли в ареста шофьора, който прегази 15-годишния Филип, нов протест пред сградата на МВР

OFFNews 05 септември 2023 в 08:27 3550 7

Протест

Снимка БГНЕС/архив

Хората не се плашат, че ще убият роднините си, от това, че ще убият някой друг на пътя. Те са най-стреснати от това, че ще им вземем колите. Откакто е в сила новата мярка за нарушители, случаите на шофиране след употреба на алкохол и наркотици рязко са спаднали.

Това каза главен инспектор Лъчезар Близнаков от „Пътна полиция“ по бТВ, като коментира случая с убитото на пешеходна пътека 15-годишно момче на пешеходна пътека в центъра на София. 

По думите му само от 8 август досега случаите на пияни шофьори са намалели с 343 или има 3 пъти по-рязко, отколкото за цяла година. Досега не съм виждал такъв ефект от завишаване на мярка, уточни той. 

„Над 2 на 1000 алкохол в кръвта – това означава, че ти не знаеш какво се случва зад волана на автомобила. Как може въобще някой да си позволи да сяда да кара така?“, възмути се експертът. На въпрос дали и спътниците в такива автомобили трябва да носят отговорност, Близнаков уточни, че всяка промяна в нормативните правила ще се прилага.

Вместо да се пишат нови правила, най-важното е те да бъдат прилагани. Изключително важна е неизбежността на наказанията. Вместо да се пишат нови правила, но най-важното е те да бъдат прилагани, категоричен бе инспекторът. 

Върховният съд трябва да излезе с тълкователно постановление при подобни дела дали има умисъл или е непредпазливост, тъй като, качвайки се пиян или дрогиран, аз съм съзнавал обществено опасните последици, които биха станали, коментира адвокат Пламен Димитров по БНТ. Колегата му Димитър Марковски припомни, тази практика за престъпление при евентуален умисъл беше въведена на практика при делото за смъртта на Милен Цветков. Според него при такива дела трябва да е налице изключително грубо нарушение на правилата за движение по пътищата, също така висока концентрация на алкохол в организма. Третият фактор е липсата на действия по предотвратяване на инцидента.

Съдът ще гледа днес мярката на 37-годишния шофьор, който прегази 15-годишния Филип с над 2 промила алкохол в кръвта и скорост от 80 километра в час. 

Тази вечер родители и близки на жертви на пътя ще се съберат отново на протест пред сградата на МВР. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

7

6екеr4о

05.09 2023 в 15:31

Принципиално е прав този експерт, но какво практически е свършил, нали и той представлява част от държавната власт!?

Проблематиката се дъвче обилно и отдавна, но да не би някой да е "пипнал" безумното "знаково стопанство"!? Транспортната инфраструктура в столицата е кошмарна, но навсякъде са нацвъкали "лежащи полицаи" за отбиване на номера! Примери безброй...

Да споменавам ли корумпетата сред пътните полицаи...

За мен държавата използва пътните нарушения просто за да събира пари! Карам с превишена скорост - камера, снимка, електронен фиш, плащам и продължавам да карам! Правя друго нарушение - пак камера, снимка, електронен фиш, плащам и продължавам да карам, и така до безкрай!!!

А сега с безбройните камери по пътищата вътрешното министерство извратено се опитва да направи малоумните милиционерщини в норма, незаобиколима... И прочие!

135

6

Far Rider

05.09 2023 в 13:42

За чалгализираната популация на географската територия България живота на другите няма никаква стойност. Една кола 4 или дори 5 ръка е по-важна.

22548

5

dolivo

05.09 2023 в 11:29

Страх само, след като няма морал и самозадръжки...

8769

4

flatko

05.09 2023 в 11:04

Ганьо уж е големия тарикат и богаташ, кара кола за 5-6 цифрени суми, а не може да отдели едни 20 кинта за drink & drive. Уж богати хора, а андрешковци.

605

3

avitohol

05.09 2023 в 10:34

Преди няколко месеца мой познат, който живее в Германия, ми разказа как са му пратили писмо от полицията. Когато отишъл там, с изненада разбрал, че го викат не да го глобят а да му предложат да му монтират регистратор в колата и половината от сумата за глоби, заснети с неговата кола ще му ги дават.
Ето това е истинска мярка.
Не някакви залегнали мишоци зад храсти с камера и цялата държава да знае къде са скрити.

700

2

Буда Банкянски

05.09 2023 в 10:10

Никога няма да разбера защо някой си прави труда да вкарва това диво балканско племе в ЕС, ЕЗ, Шенген и т.н. - явно е само по геополитически причини , иначе мястото на българина е в Турската или Руската империя , където му е комфортно ...

22548

1

dolivo

05.09 2023 в 09:18

Моралния упадък е масов - няма бог, няма идеал, няма обща цел, няма философия, няма емпатия, няма любов към ближния

скотове хедонизирани
 
X

Да помогнем на украинските деца!