Шефът на СОС: Билет за време е по-добрият вариант за София, тикет системата е готова, тръгва през май

OFFNews 21 януари 2021 в 14:31 3096 0

За София е по-подходящо да бъде въведено таксуване за време, когато тикет системата започна да функционира в транспорта. Това ще даде възможност в рамките на 60 или 90 минути всеки да се придвижи в града, сменяйки различни превозни средства, на цената на едно пътуване. 

Това заяви председателят на СОС Елен Герджиков, цитиран от БТА. Той подчерта, че решението дали таксуването ще е за време или за разстояние ще бъде взето от Столичния общински съвет. Това трябва да стане на база точни данни от мониторинга на пътникопотока. За съжаление данните, които ЦГМ в момента събира от системата, едва ли са най-адекватните, поради факта, че пътуванията в условията на пандемия са силно намалели, обясни Герджиков. 

Тикет системата е готова. Всички необходими устройства са монтирани, включително и по третата линия на метрото. Видеонаблюдението и мониторинга на пътникопотока работят още от декември. Цялата система ще функционира от май, допълва Герджиков. 

Освен пътуването с карта за градски транспорт, ще има възможност за закупуване на билет с дебитна или кредитна карта, телефон или смарт часовник. Важно за гражданите е, че банковата карта се превръща в билет и може да се използва във всяко транспортно средство, като при достигане на сумата от 4 лв. за деня се таксува дневна карта и повече средства не се взимат, обясни Герджиков.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови