Съветът на Европа: България тълкува погрешно какво е джендър

OFFNews 07 март 2019 в 15:44 6097 9

Снимка Уикипедия

Турбьорн Ягланд

Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд изрази съжаление, че България не е ратифицирала Истанбулската конвенция заради "опасения и неразбиране на термина джендър".

Ягланд направи коментара си в изявление по повод Международния ден на жената 8-ми март.

В него той посочва, че Съветът постига особено важни цели срещу насилието над жените, но има нужда от още напредък в тази сфера.

По думите му Истанбулската конвенция е доказано ефективен инструмент срещу насилието, основано на пола - в т.ч. домашното насилие, сексуалния тормоз, психическото насилие и следенето.

Досега конвенцията е ратифицирана от 33 държави.

В изявлението си Ягланд специално акцентира на ситуацията с България.

"В някои случаи, като България, ратификацията бе блокирана заради опасения и неразбиране на термина "джендър". Вярвам, обаче, че това неразбиране може да бъде изяснено, ако се предостави коректна информация и има политическа воля, както в Хърватия, която ратифицира конвенцията през юни миналата година", казва Янгланд.

Сред държавите, които не са подписали документа, са Русия и Азербайджан. 12 страни членки на Съвета са го подписали, но все още не са го ратифицирали. Това са България, Армения, Чехия, Унгария, Ирландия, Латвия, Литва, Лихтенщайн, Молдова, Словакия, Украйна и Великобритания.

Генералният секретар ги призовава да ратифицират конвенцията възможно най-скоро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6202

9

Стърголета

11.03 2019 в 15:41

Попе обличай си поличката и ходи се гъзури на Тракия, току виж ти излезе късмета да те джендероса някой съединител като теб !

12270

6

HristoSliven

07.03 2019 в 20:22

"Многоуважаеми" съединители, добре разбрахме идейната насока във вашата конФекцийка! Не се притеснявайте за БГ, поне с този, леко пресилен проблем, ще се справим.

16193

5

SC

07.03 2019 в 19:14

Съвсем просто е: отказвам да възприемам хората според тяхната въображаема идентичност, особено когато тя не съвпада с физическата им.
Искате да разширим понятието за домашно насилие - чудесно.
Искате да утежним наказанията за него - съгласен съм.
Искате да изградим центрове за настаняване на жертвите - гласувам „за“ с две ръце.
Това са разумните предложения от Истанбулския ферман. Останалото е идиотска, неолиберална пропаганда. Не ми я натрапвайте!

15914

3

поп Дръвчо

07.03 2019 в 18:04

Стъргалке, като ругаеш някого е добре да си изясниш понятията първо. Иначе изглеждаш като текезесар на партийно събрание.

Впрочем самата дума "джендъризация" говори за интелектуална недостатъчност, ама нали сме толерасти, работим с каквото има.

6000

2

д-р Тодор Толев

07.03 2019 в 17:46

На всичко отгоре
несъгласието ми спрямо подмолната подла дежендъризация
се определя като интелектуална недостатъчност.
В знак на протест,
еднолично напускам НАТО и Европейския съюз.

6202

1

Стърголета

07.03 2019 в 16:57

Кое пък толкова да не сме ви разбрали? Родител1-Родител2 глупотевините ви или, че белия транссексуален мъж трябва да стане persona non-grata ?