Само 30% от глобените на пътя са си платили актовете

ОFFNews 27 октомври 2016 в 13:55 3987 0

Едва 30% е събираемостта на глобите по Закона за движение по пътищата, съобщи депутатът от РБ и председател на парламентарната транспортна комисия Настимир Ананиев пред bTV.

"Новите правила в Закона за движение по пътищата предвиждат двойно увеличаване на глобите за каране с превишена скорост и алкохол в кръвта, а с МВР съвместно работим за повишаване на събираемостта на глобите, която в момента е 30%. Основна задача на промените е и спиране на рецидивистите, които нарушават правилата многократно и причиняват произшествия", каза Ананиев.

За превишение на скоростта с над 50 км/ч в населено място глобата ще нарасне от досегашните 350 на 700 лв.

Ще има възможност за онлайн плащане на наложените санкции, а предоставянето на определени услуги от държавата ще бъде обвързано с условието гражданинът да плати глобите си, както е и с данъците.

Комисията е подкрепила и законови поправки, които предвиждат за каране в насрещното движение да има глоба от 1000 лева и 3 месеца лишаване от книжка, а при повторно нарушение глобата да скача на 4000 лева и 6 месеца лишаване от шофьорски права.

Нерегламентираните състезания по пътищата ще се наказват с 3000 лева глоба и 12 месеца без книжка. За рецидив ще се увеличат на 5000 лева и 3 години без право на управление на МПС.

Настимир Ананиев допълни, че е необходима спешна реформа в БДЖ, за да се намалят загубите и да се подобри услугата на железниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови