Ексклузивно България има своя олимпийски шампион, Ивет Горанова спечели титлата в Токио (снимки)

Събарят къщата на Димитър Димов в София, ще строят кооперация

OFFNews Последна промяна на 01 април 2021 в 20:51 8236 0

Снимка Facebook

Къщата, където е живял за кратко писателят Димитър Димов в столичния район "Лозенец", ще бъде съборена, а на нейно място ще се построи кооперация, съобщи бТВ. 

По проект на мястото на вилата ще се построят две нови сгради.

"Сега ще имаме улица с неговото име, но няма да имаме нищо от него. Човекът е живял, творил и какво остава - нищо", коментира Георги, един от съседите. Хората, живеещи близо до вилата, са притеснени, че новото строителство може да засегне имотите им. 

Разрешително за премахване на дърветата е поставено на видно място, като ще бъдат отстранени орех, вишна, ясен и ябълка. 

От Министерството на културата пък заявяват, че къщата няма статут на недвижима културна ценност по смисъла на Закона за културните ценности. 

"Разрешението за строеж, визата и Подробният устройствен план са били обжалвани в съда от съсед. И трите обжалвания са паднали и накрая просто не е имало друг избор, освен да бъде издадено това разрешение за строеж", казва кметът на район "Лозенец" Константин Павлов.

Дърветата в двора вече се изсичат, а теренът се подготвя за предстоящото изграждане на двете сгради. Апартаментите, които ще заемат мястото на старата къща, вече са обявени за продажба на цена от над 360 000 евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови