С тържествената заря-проверка във Велико Търново приключиха честванията за Независимостта

OFFNews 22 септември 2023 в 22:01 785 0

Росен Желязков

Снимка Пресцентър на НС

Росен Желязков на тържествената заря-проверка

Само равнопоставени и обединени, ние като народ, нация и държава ще понасяме по-леко несгодите и ще се радваме повече на нашите национални победи. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков в словото си на тържествената заря-проверка във Велико Търново по повод 115-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България, с което приключиха честванията за днешния празник.

Днес можем да си пожелаем да пазим своята независимост с цената на мира, да бъдем лоялни на тези, които уважават нашата независимост, и да бъдем достойни за заветите, които са ни оставени, подчерта Росен Желязков.

Тридесет години са били необходими до онзи момент, в който въздигнато Княжество България, съединено, бележещо икономически бум и социални победи, прави виртуозен дипломатически успех и обявява Независимостта, припомни председателят на парламента. Той подчерта, че това е постигнато без да се пролее и капка българска кръв, но това е победа, която не би била възможна, ако страната ни не е имала самочувствието да разчита на изградената българска армия да защити това достижение.

Независимостта на България не е просто акт на признаване, тя е онзи миг, когато българската държава, която има нужда и българският народ, който желае тази независимост, получават съвпадение на своите мисли и желания, заяви Росен Желязков. Той подчерта, че Независимостта е въпрос на уважение към самите себе си, което изискваме и очакваме от другите, това е право да се отстоява националната идентичност, целите и стремежите на българите. Независимостта е и задължение, което и днес стои като завет – да ценим чуждата независимост, да се борим за това другите народи и държави да имат правото да бранят своята независимост, своя суверенитет и териториална цялост, добави председателят на парламента.

Преди повече от 30 години ние отхвърлихме тоталитарния гнет и още през 1990 г. в Седмото Велико народно събрание България заяви желание за членство в най-справедливия, най-успелия и най-цивилизования съюз – ЕС, посочи Росен Желязков. Той отбеляза, че поколения българи са преминали през всички трудности, за да може България да стане член на ЕС и да заяви отново своите виждания за независимост. В ЕС ценностите са демокрация, свободна инициатива, върховенство на правото и справедливост и тях ние трябва да браним, уважавайки себе си, уважавайки и останалите, заяви председателят на Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови