С табели и билборди ще пазят дюните по морето от набези (снимки)

OFFNews 11 август 2023 в 21:33 2959 0

Снимка Facebook/Юлиян Попов

Забранителни табели, предупреждаващи за санкции при унищожаване на естествената растителност в крайбрежната ивица и дюните бяха поставени на плажа край Дуранкулашките дюни. За това съобщи министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

"… далеч съм от мисълта, че с две табели въпросът ще се реши. Това ще бъде дълъг и труден процес на информация, образование, санкции, изграждане на адекватна инфраструктура, законодателни промени и други акции. В крайна сметка, онова, което е останало от българското Черноморие, ще бъде съхранено, а част от съсипаното – възстановено", коментира в пост министърът.

Подобно на дългогодишният казус с перманентното разораване и заличаване на дюните и дюнните комплекси по Южното Крайбрежие и унищожаване на понякога ендемични раститителни видове, Северното Крайбрежие също може да се „похвали“ с проблеми. Най-често, те са свързани с паркиране на коли по плажните ивици и дюните в районите на Шабла и Дуранкулак, както и край устието на р. Камчия.

Средно по няколко сигнала на ден за паркиране върху дюни постъпват в РИОСВ Варна, каза в началото на август директорът на екоинспекцията Ерджан Себайтин. По думите му тогава, нарушителите са основно български и румънски туристи, а най-често нарушенията са в районите на Дуранкулак и Езерец, където има къмпинги, а плажната ивица е дълга.

Обичайно всяко лято, особено през почивните дни, коли, кемпери и каравани паркират както и където намерят за добре, а често и си ограждат мястото, сочат наблюденията на местните власти по морето

Въпреки това, Дуранкулашките дюни са в далеч по-добро състояние от Каваците и други места по Южното Крайбрежие, коментира министър Юлиян Попов.

Поставането на предупредителните табели за наличието на дюни е само първата крачка за опазването им, коментираха екоексперти на работна среща, на която се търсиха решения за казуса.

Понастоящем контролът е само от МВР, които могат да глобят шофьорите за паркиране на плажната ивица. Санкцията е между 100 и 5000 лв.

До края на летния сезон да се правят и засилени проверки в критичните зони от вътрешното ведомство, за окончателното разрешаване на казуса са нужни законодателни промени, да се регулират глобите за т.нар. диво къмпингуване и нерегламентираното паркиране върху дюни и обособяване на зони за паркиране в близост до плажните ивици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!