Ексклузивно Президентът назначи служебния кабинет. Стефан Янев става премиер (пълният състав)

С надежда за чудо спасителите подновяват издирването на Боян Петров

OFFNews Последна промяна на 15 май 2018 в 09:42 11313 1

Снимка Yogesh Sapkota

Издирването на Боян Петров продължава днес и утре, след като вчера лошото време осуети плана за излитане на хеликоптерите, съобщи алпинистът Кирил Петков пред БНР.

Българският алпинист изчезна на 3 май в опит на изкачи връх Шиша Пангма.

Вчера спасителните екипи откриха негови вещи при лагер 3.

"Китайската група остана, не се прибраха, въпреки че можеха, с идеята да се анализират сравнително нископланински точки между лагер 1 и базовия лагер. Сега обхождат тези точки. Мисията не е приключила, продължава, докато не свършат всички тези възможности", обясни Петков.

Тази сутрин е било слънчево, сега върхът е покрит с облак, има и мъгла.

С надежда за чудо групата продължава да работи, допълни Петков, според когото животът на спасителите вече е изцяло извън опасност:

"Беше страшно, когато те бяха на десет метра от върха. Говорим за 8 хиляди метра. Тогава нямаше смисъл да се натиска още 10 метра да се стигне до самия връх, защото там нямаше никакъв шанс Боян да се намери жив. А за 10 метра, само за да се намери потенциално тялото му, за което също беше много малък шансът, въобще не си заслужаваше рискът за тези хора. Сега вече говорим за по-ниската част на планината. Рискът е ако не нулев, то поне много малък, непопълнено квадратче."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови