Радослава Ненова: Планината искаше Боян за себе си, аз - за мен

OFFNews 15 май 2018 в 09:32 14999 0

Радослава Ненова

„За мен това беше битка с планината – тя го искаше за себе си, а аз – за мен. И не спирахме да се надиграваме."

Това сподели партньорката на изчезналия в Хималаите алпинист Боян Петров, чието издирване продължава. 

„Знам, че е голям риск в планината, но никога не сме се сбогували сякаш няма да се видим”, каза още тя в сутрешния блок на bTV.

Боян последно е бил забелязан на 3 май, а днес е последният ден на безпрецедентно мащабната операцията по издирването му. Предстои да бъдат проверени две черни петна на височина 4000 и 5000 метра, за които се смята, че може да са следи от него. 

„В началото е възможно да се е скрил, за да изчака бурята, но ако това е причината – трябваше да е слязъл досега. Каквото и да се е случило преди дни, сега шансът е минимален", добави жената до Боян.

От деня, в който ми се обадиха от базовия лагер досега, трябваше да се мобилизирам, за да може всичко да се случва. Включиха се много хора, които свършиха страшно много работа. Знаех, че много хора харесват Боян, но сега денонощно получавам съвети, съобщения, всякакви варианти за помощ, свързват се с мен алпинисти, с които е той се е катерил по света, помощ от страна на МВнР...”, казва Ненова.

„Не бях готова за това, че Китай и Непал са в по-особени отношения. И самите държави не знаеха как да реагират на молбата на трета държава. Не знаех, че този казус е много сложен. Дори вчера, когато непалците завършиха своята мисия, се зарадвах, че китайците продължиха. Това ни подарява още един ден, в който въпреки фактите, имаш надежда”, каза Ненова.

„Трудните моменти започнаха от самото съобщение, че го няма, и ще продължават още дълго време. С детето искаме да отидем до базовия лагер след време”, сподели още тя.

В същото време майката и сестрата на Боян Петров обявиха, че не са съгласни с прекратяването на спасителната операция.

„Всеки ден ставам с мисълта, че той ще продължи да живее, че се е скатал в някоя цепчица, сгушил се и мисли за нас, както ние мислим за него”, каза в интервю за Нова тв сестра му Александра Петрова. И тя, и майка му Ангелина казват, че няма да загубят надежда, докато не чуят потвърдена лошата новина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови