С 5 години се удължава забраната за риболов на есетрови риби в Дунав и Черно море

OFFNews Последна промяна на 23 декември 2020 в 14:25 2030 0

С 5 години се удължава забраната за улов на застрашени видове есетрови риби в българската акватория на река Дунав и Черно море, съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите. 

Забраната е с цел опазване и съхраняване на популациите на видовете руска есетра (Acipenser gueldenstaedtii), чига (Acipenser ruthenus), пъструга (Acipenser stellatus) и моруна (Huso huso). 

Мярката влиза в сила от 1 януари 2021 г.

Срокът на последната действаща заповед на земеделския министър и на екоминистъра е от 1 януари 2016 г. и изтича на 1 януари 2021 г.

Съгласно заповедта, при случаен улов на екземпляри от тези видове, същите следва да се връщат незабавно в съответния воден басейн, от който са уловени, независимо от тяхното състояние.

Капитаните на риболовни кораби са длъжни да вписват в риболовния дневник всеки случаен улов на есетрови видове по вид, пол, тегло и размери на всяка уловена риба поотделно. Задължение за записване на информация за случаен улов на есетрови риби има и за извършващите любителски риболов.

Есетровите риби са едни от най-застрашените видове и защитени по силата на международни, европейски и национални законодателни актове. Поради тази причина, научни институти и организации в страната (Института по океанология към Българска академия на науките, Института по рибни ресурси и Световния фонд за защита на дивата природа – WWF-България) са единодушни относно необходимостта от удължаване на забраната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови