Решават за Бронзовата къща на мястото на мавзолея, БСП иска хан Аспарух след нея

OFFNews Последна промяна на 09 ноември 2017 в 07:51 7963 3

Столичният общински съвет решава днес на мястото на съборения мавзолей да се монтира арт инсталацията "Бронзовата къща".

Творбата на скулптура Пламен Деяноффф е подарък на столицата от Австрия и ще остане на култовото място в центъра на София една година. Австрия ще председателства ЕС след нас през втората половина на 2018 г., а Деянофф живее там. 

Вносители на доклада са Малина Едрева, шеф на комисията по култура в общината, колежката й от комисията по култура Силвия Христова, Прошко Прошков и Стефан Марков от РБ. 

Художникът е работил по проекта цели 12 години. За образец избрал "Хрельовата кула" в Рилския манастир, защото според него тя е чудесен пример за постиженията на средновековната архитектура на България. Кулата е висока 27 метра, в бронзовия си модерен вариант ще бъде около 12-13 м. По думите му отправна точка за "Бронзовата къща" са записки на Льо Корбюзие от пътуването му до Велико Търново, в които големият модернист се възхищава от архитектурата на късното средновековие. 

Деянофф вече е показвал елементи от "Бронзовата къща" по цял свят - от биенале в Шанхай през изложби в Европа и Америка. Проектът е бил на 35 корици на издания и така навсякъде се говореше за България, сподели той. Пространството, което се оформя във вътрешността на "Бронзовата къща", може да бъде използвано за различни културни събития, подчерта скулпторът. 

По думите на Деянофф отправна точка "Бронзовата къща" са записки на Льо Корбюзие от пътуването му до Велико Търново, в които големият модернист се възхищава от архитектурата на късното средновековие и мечтае да вплете елементите й в съвременна сграда.

Според лидера на съветниците от БСП Калоян Паргов обаче Бронзовата къща е втора грешка, която СОС прави, след възстановяването на войнишкия лъв пред НДК.

Някой решил да ни дари нещо, което на него му се струва безценно, да го поставим в центъра на София, без значение, че това е мястото на бившия мавзолей. Преди месец на комисия по култура предложихме от БСП да се изгради паметник на хан Аспарух на това място. Такъв паметник няма у нас. Това е видима част от столицата, преминават стотици чужди туристи, граждани, пеша, велосипедисти, с автомобили. Паметник на Аспарух би символизирал единството на българите през различни периоди, включително и тежки.
Сега ще сложим една „Бронзова къща“, защото някой ни я е дарил. Безценно изкуство, подарък от Австрия. Добре, ще я поставим за една година, но нека от сега институциите да започнат подготовката , да кажем всички се обединяваме, че на това място трябва да има паметник, който символизира единството на българската държавност и народ, коментира Паргов пред OFFNews. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2900

3

Johannes Marx

16.02 2018 в 09:09

Ква е тази бронзова къща, какъв е този кич. Там трябва да се издигне паметник на хан Аспарух. А още по-добре, в Унгария има еддн площад, където в полукръг са издигнати паметниците на всички унгарски царе и управници. Нещо такова може да се направи и тук, като се премести паметника на Самуил и се сложи заедно с другите.

3000

2

Elbereth Gilthoniel

15.02 2018 в 22:11

На манежа може да цъфне и Ристе Яваш-Явашев да и метне балатума.Не се сещам за известен музей на линолеума.

4000

1

Zlatomir Pavlov

09.11 2017 в 08:40

Това е мястото на което трябва да гори вечният огън,пред един красив пантеон с имената на загиналите за отечеството.Там могат да намерят място и барелефи с ликовете на българските царе и др.национални герои.Създайте нещо за поколенията!Нещо с което ще се гордеем всички!Каква е тази идея да се постави модернистичен "Бронзов цигански блян"на най представителното място в държавата?