Пуснаха водата в Хасково, но няма да е годна за пиене поне до началото на октомври

OFFNews 23 септември 2021 в 13:15 1307 0

Авария в Хасково, Ябълково, вода

Снимка БТА/Ники Матанов

Работници отстраняват голямата авария на подстанцията до село Ябълково, която вчера остави голяма част от Хасково и няколко села без питейна вода.

Успешно е отстранена голямата авария на помпената станция „Ябълково“ в Хасково, но забраната за ползването на водата ще падне не по-рано от началото на октомври, заяви директорът на РЗИ Хасково д-р Соня Димитрова пред БНР. 

Тя е категорична, че водата не бива да се пие заради завишени стойности на естествен уран.

"По-добре е превантивно да предупредим гражданите, докато не се вземат нови проби за нивото на уран, а за това е нужно техническо време. При една авария се нарушава и микробиологията на водата", коментира д-р Димитрова. 

Д-р Соня Димитрова съобщи, че едва когато стойностите на естествен уран влязат в норма, ще отпадне ограничението за ползването на водата.

Ремонтът е приключил около 2:00 часа тази сутрин и според ВиК-Хасково няма риск водопроводът отново да избие.

Най-късно до края на деня се очаква да има вода на всички населени места. Засега без вода остава само квартал „Орфей“, където е възникнала нова авария.

„Тъй като тук е основният водоизточник с условно чистата вода, която я смесваме, за да няма уран, взехме тази мярка да предупредим гражданите“, заяви управителят на ВиК-Хасково Борис Бусаров.

Той обяви, че ВиК-Хасково ще подсигури водоноски.

В отстраняването на голямата авария на помпена станция "Ябълково" се включиха и екипи на ВиК Бургас и Стара Загора.

"Проблемът е в резултат на дългогодишната експлоатация на водопровода и нецялостен ремонт на ВиК мрежата, който е извършен преди близо десетина години", обясни заместник-министърът на регионалното развитие Валентин Граматиков, който също беше дошъл на място, за да съдейства за организация на ремонтните работи.

Заради ВиК аварията, която остави хиляди домакинства от областния град, от здравната инспекция наложиха забрана за ползването на вода. Здравните власти имат съмнения, че ще се повишат нивата на естествен уран и забраната е пусната с превантивна цел. До този момент все още не са взети проби.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови