Прозрачност без граници пита МВнР какво прави за вота в чужбина по време на криза

OFFNews 18 януари 2021 в 13:04 1161 0

Асоциация "Прозрачност без граници" изпрати 4 въпроса към външното министерство, което е ангажирано с провеждането на парламентарния вот на 4 април зад граница.

Предвид ограничителните противоепидемични мерки в различните държави, които могат да възпрепятстват гласуването на нашите сънародници, от асоциацията питат МВнР дали са предприети мерки по дипломатически път, които да изяснят какви са условията и специфичните изисквания за организиране на избори на територията на държави с компактни общности българи.

Извършват ли се консултации с дипломатическите представители на тези държави, така че да се изяснят възможностите за разкриване на секции както в дипломатическите и консулски представителства, така и в градовете с компактни общности на живеещи българи и в градовете, в които традиционно се провеждат избори съобразно българското и местното законодателство, е вторият въпрос на "Прозрачност без граници".

От асоциацията искат да разберат дали се предвижда провеждането на информационна кампания сред българските общности, която да им разясни как ще гласуват по време на противоепидемични мерки в съответната държава.

Предвижда ли се периодично информиране на сънародниците ни в чужбина за мерките, които предприема МВнР във връзка с подготовката на изборите, питат още от "Прозрачност без граници". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови