През кои КПП-та ще минават 'зелените коридори' за доставка на стоки

OFFNews 01 април 2020 в 14:26 2296 0

Министерският съвет определи граничните пунктове у нас, през които ще се осигурява безпрепятствено преминаване на стоки, съобщиха от правителствената пресслужба. 

На границата с Гърция за основни гранични пунктове са определени "Кулата" и "Капитан Петко войвода", а като резервен – "Илинден".

Основните пунктове с Румъния са тези при Видин и Русе, а резервни са Оряхово и Силистра.

Определени са и точните за преминаване с държавите от Западните Балкани и Турция. Между България и Сърбия е определен ГКПП "Калотина, към Турция – ГКПП Капитан Андреево, а към Северна Македония – ГКПП Гюешево.

Европейският съюз също предприе действия за координиран подход. 

За преминаването през тези гранични пунктове на "зелени коридори", включително и всякакви проверки, както и здравните прегледи на транспортните работници, не бива да надвишава 15 минути по вътрешните сухопътни граници.

Граничните преходи на "зелени коридори" трябва да бъдат отворени за всички товарни превозни средства, превозващи всякакъв тип стоки. 

Планът за осигуряване на "зелените коридори" по европейската пътна мрежа е предложен от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. Той е съобразен и с насоките на Европейската комисия от 16 март 2020 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови