Правителството отпусна 2.2 млн. по научна програма за върхови изследвания

OFFNews 23 септември 2020 в 11:30 1668 0

Министерският съвет одобри днес 2 203 580 лв. за 2020 г. за финансиране на планираните дейностите по Националната научна програма (ННП) „Върхови изследвания и хора за развитие на европейската наука“ (ВИХРЕН).

Целта на ННП „ВИХРЕН“ е да подпомогне значителното повишаване на качеството на човешките ресурси за провеждане на научни изследвания в България на най-високо ниво, както и осъществяването на трайна положителна промяна на институционалната култура за подкрепа на научните изследвания, съобщава правителствената пресслужба.

С отпуснатата сума се предвижда да бъдат изплатени средствата за втората година от изпълнението на одобрените за финансиране през 2019 г. проекти.

Програмата, която се изпълнява от Фонд „Научни изследвания“, се наблюдава и координира от МОН. Срокът на изпълнение е 7 години. Тя е одобрена през 2018 г. и стартира през 2019 г. Бюджетът за първата година беше 1 500 000 лв., като е предвидено да нараства до 2 300 000 лв. за всяка следваща година. През 2019 г. бяха финансирани 10 проектни предложения с петгодишен период на изпълнение.

Също днес правителството прие годишния доклад за състоянието и развитието на научните изследвания в научните организации и висшите училища в страната за 2019 г. Той съдържа анализ на състоянието на научните изследвания и на международното научно сътрудничество в съответствие с Националната стратегия за развитие на научните изследвания в Република България (2017-2030), както и програма за следващата година, включваща целите и мерките за осъществяването им.

Анализът е изготвен на основата на предоставена информация от висшите училища, институтите на Българската академия на науките, Селскостопанската академия, Националния институт по метеорология и хидрология, Изпълнителна агенция „Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ както и от Фонд „Научни изследвания“. Той включва преглед на финансирането, развитието на човешки ресурси в системата на научните изследвания, научноизследователската инфраструктура и европейското и международното сътрудничество в областта на науката. Основна цел на документа е да бъдат подпомогнати съответните държавни органи при формиране на ефективна и ефикасна национална политика в областта на научните изследвания. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!