Правителството осъвремени проекта за купуване на нови патрулни кораби за ВМС

OFFNews 19 юли 2023 в 17:10 1376 0

Снимка МТГ-Делфин

През юни официална церемония в корабостроителния завод „МТГ-Делфин“ край Варна бе заложен килът на втория многофункционален модулен патрулен кораб за Военноморските сили.

Кабинетът одобри в сряда Изменение № 1 на Актуализирания проект за инвестиционен разход "Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС", съобщи правителствената пресслужба.

Министерският съвет на основание Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България реши да предложи за одобрение от Народното събрание на документ "Изменение № 1 на Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“.

В изпълнение на договора с „NVL B.V & Со. KG“ беше планирано корабите да бъдат оборудвани със системи за тактически обмен на обобщена картина за обстановката на море в реално време - Link-11, с възможност за надграждане до Link-22 и Link-16.

В процеса на изпълнение на дейностите по договора поради промени в оперативните изисквания на НАТО се установи, че системата Link-11 излиза от експлоатация през 2025 г. и се заменя от Link-22, а използването на системата Link-16 Block Upgrade 1 (BU 1) се преустановява от средата на 2023 г. Това налага придобиване на системи Link от ново поколение.

"С реализацията на Изменение № 1 на Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“ ще се осигури пълна оперативна съвместимост на модулните патрулни кораби и ефективното им използване както в национален, така и в съюзен формат. Това ще гарантира изграждането на способности за защита на суверенитета и териториалната цялост на Република България, и ще способства за изпълнението на поетите ангажименти в системата за колективна отбрана на НАТО и ЕС", се казва в заявлението на МС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика