Повечето кандидатстудентски изпити на СУ може да отпаднат заради Covid-19

OFFNews 09 май 2020 в 16:50 4261 0

Повечето кандидатстудентски изпити за прием в Софийския университет може да отпаднат тази година, заради сложната обстановка и изисквания за социално дистанциране в условията на незатихнала коронавирусна пандемия. Това няма да може да се случи за приема в медицина и фармация, които са регулирани специалности и по тази причина изискванията и към приема в тях са по-строги. Регулирана е и специалността "Право".

Това става ясно от интервю на ректора му проф. Анастас Герджиков за агенция БГНЕС. Пред нея той казва:

"Не е никакъв проблем в повечето от тези специалности, да няма конкурсен изпит и да приемаме само с оценките от държавните зрелостни изпити. Това не е възможно само в няколко случая. Ще трябва да се проведат изпитите по химия и биология за регулираните специалности „Медицина” и „Фармация”. Един от двата изпита по математика, по-сериозният, който е за самата специалност, също ще трябва да се проведе. За тези три съм сигурен, за останалите обсъждаме”.

В 112 от 120-те специалности на СУ и сега кандидат0-студентите имат възможност да избират между класиране с оценките от матурите или класиране с оценки от кандидатстудентски изпити. За 8 от специалностите не е предвидена такава възможност.

Извънредните мерки в СУ са в сила до 25 май. Студентите в повечето специалности ще завършат академичната година дистанционно. Обсъжда се как да се проведат лабораторните упражнения, където те са задължителни. Един от вариантите е за тези специалности семестърът да бъде удължен.

По-скоро няма вероятност за обявяване на нулева академична година. "Надявам се, че няма такава опасност. Ние нямаме още пълна яснота как ще завърши семестърът и как ще се проведе сесията, защото това зависи от няколко фактора. Първо – изчаквахме решението на Министерството на образованието и науката за държавните зрелостни изпити. Освен това внимателно следим как се развива епидемията. И накрая – когато приключи след няколко дни извънредното положение, очакваме разпорежданията на министъра на здравеопазването, които ще заменят досегашните правила. Съобразявайки се с всичко това, ние ще издадем съответната заповед и Академичният съвет ще вземе съответните решения”, каза ректорът на Алма матер.

По отношение на студентите по медицина той уточни, че "очевидно ще трябва всички занимания да са присъствени. Ръководството на факултета реши така в самото начало и, според мен, е разумно. Те имат план как да съкратят оставащите седмици, които трябва да се наваксат, така че ако започнат на 1 юни, вероятно до към 20 юли ще са приключили семестъра”.

Студентските практики може да са или дистанционни, или да се отложат за догодина, където това не е възможно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата