Поставят специална настилка до училища, намалява спирачния път

OFFNews 18 август 2023 в 13:59 2472 0

Настилка

Снимка СОС

Поставят специална настилка край училища и градини в София

Месец преди началото на учебната година вече се поставя специална настилка с повишен коефициент на сцепление на столични булеварди, близо до училища и детски градини. Полагането на тази настилка намалява спирачния път преди пешеходните пътеки и опасните зони, като може да се използва и в рамките на остри завои, където е важно доброто ниво на сцепление при всякакъв тип метеорологични условия. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и зам.-кметът Дончо Барбалов провериха полагането на такава настилка по бул. „Васил Левски“.

Георгиев коментира, че това е една от мерките за безопасност по пътищата, приети от градския парламент, която се изпълнява от общината. 

„Подготвяме се ударно за 15-и септември и работим върху това да подобрим пътната безопасност. Общо на 15 места в София полагаме тази иновативна настилка – там, където по закон не можем да поставим повдигнати пешеходни пътеки. Тя е релефна и с дебелина от половин сантиметър. Неслучайно е и червена, защото - когато шофьорите я видят, трябва да им светне червената лампичка да намалят скоростта. Освен това настилката е с по-добро сцепление - доста скъсява спирачния път, така че да може в по-лошо време колите да спрат по-бързо, с цел сигурността на пешеходците. Продължаваме работа по осветяването на пешеходните пътеки - вече такива са над 300. Имаме 20 нови поставени ограничители и пешеходни острови на ключови места в града. През последната година над 150 кръстовища също са обезопасени“, посочи председателят на СОС. 

Към момента положена такъв тип настилка има на бул. “Ал. Стамболийски“ при ул.“Осогово“, на бул. “Сливница“ при ул.“Русе“, на ул. “Н.Коперник“ (при 168 ЦДГ и 93-то средно училище). В момента се полага такава настилка и на бул.“Васил Левски“ при ул.“Цар Симеон“ при Софийска математическа гимназия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!