Подготвя се меморандум за сътрудничество между България и Украйна за социална закрила на деца

OFFNews 29 март 2022 в 13:20 706 0

Снимка Министерство на труда и социалната политика/Пресцентър

Подготвя се Меморандум за сътрудничество между България и Украйна за осигуряване на социална закрила на деца, засегнати от военни конфликти.

Това стана ясно от онлайн среща на министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков с украинския си колега Марина Лазебна. 

Основна тема в разговора е била закрилата и осигуряването на хуманитарна помощ за украинските деца, съобщиха от ведомството. 

"От началото на военния конфликт в Украйна над 110 000 украинци са влезли в България, от които около 55 000 са останали в страната. Близо една трета от тях са деца. Действията на българските институции от системата за закрила на детето са насочени към гарантиране на техните права и интереси", подчертал Гьоков.

Той е представил плана за действие на Министерството на труда и социалната политика за подкрепа на украинците.

"За осигуряване на закрила на непридружените деца е разработен координационен механизъм за взаимодействие между институциите. Сред мерките за закрила в семейна среда са осигуряване на педагогическа, психологическа и правна помощ. Децата и техните родители имат право да ползват безплатно социални услуги, които се финансират от държавния бюджет", допълнил социалният ни министър. 

Освен това националната телефонна линия 116 11 е в готовност да предоставя психологическа подкрепа и консултации за децата от Украйна и техните родители и близки. 

Украинският министър на социалната политика Марина Лазебна е благодарила за подкрепата и грижата, които България оказва на бягащите от войната: "Най-важната ни задача е осигуряването на правата на децата". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови