Подаваме документи за парични обезщетения от НОИ по нов ред

OFFNews 06 октомври 2015 в 14:22 8026 1

Снимка БГНЕС

От 1 януари 2016 г. документите за изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (ДОО) по електронен път ще се представят по нов ред и начин, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ).

Утвърдени са нови образци на на декларации, заявления-декларации и удостоверения за изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО.

Ако трябва да предадем 1 или 2 удостоверения, то ще можем да ги представим в териториално поделение (ТП) на НОИ или на хартиен, или на електронен носилел (диск или флашка), както и по електронен път. Ако удостоверенията са от 2 до 10 на брой, то представянето им ще може да стане само на електронен носител или по електронен път. За над 10 удостоверения - само по електронен път. Самите осигурителни каси ще представят удостоверенията само онлайн.

Представянето на удостоверения по електронен път ще става само с електронен подпис на осигурителя, самоосигуряващото се лице или на упълномощено от тях физическо или юридическо лице.

НОИ ще разпространи безплатно софтуер, който ще помага електронният носител или пък удостоверението по електронен път да бъдат представени съобразно утвърдените изисквания. Ще е възможно използването и на друг програмен продукт, който отговаря на тези изисквания.

Освен това от началото на другата година влизат в сила нови срокове за изплащане на паричните обезщетения. За осигурителите срокът е до 10-о число на месеца, следващ месеца, през който осигуреното лице е представило при тях нужните документи. За самоосигуряващите се лица - до 10-о число на месеца, следващ месеца, през който е издаден болничният лист, съответно, до 10-то число на месеца, следващ месеца, от който се иска изплащане на обезщетението.

От 1 декември 2015 г. лицата, задължени да представят удостоверенията по електронен път или упълномощените от тях лица, ще могат да се регистрират като потребители на уеб услугите на НОИ. Регистрацията ще се извършва онлайн, чрез уеб-приложение, достъпно през интернет страницата на института.

Документите за изплащане на парични обезщетения, представени в осигурителите до 31 декември 2015 г., както и за промяна на обстоятелствата, декларирани в тях, ще се подават в съответното ТП на НОИ по стария ред.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови