Почти всички спасени българи от горящия ферибот са в България, някои са продължили към Италия

OFFNews 21 февруари 2022 в 10:40 1998 0

Снимка Стопкадър: БНТ

Почти всички български граждани трябва да са се прибрали в родината, като част от тях са решили да продължат пътя си към Италия.

Това заяви пред БНТ Митко Димитров - директор на пресцентъра на Министерството на външните работи. По думите му няма наши сънародници, които да са настанени в гръцки хотели след пожара на ферибота в Йонийско море.

"Интубираният българин, който е в болница, е стабилизиран, но остава под лекарско наблюдение. Другият наш сънародник, който беше настанен в болница, е напуснал доброволно лечебното заведение. Все още 11 души остават в неизвестност, 7 от тях са българи", каза още директорът на пресцентъра на МВнР.

Спасителната акция продължава. Министерствата на външните и на вътрешните работи са в контакт с близките на седемте души, които са обявени са издирване.

Температурата на кораба е много висока, тя трябва да позволява достъп на хора до ферибота, за да може да се претърси той. 

Пожарът на ферибота избухна на 18 януари рано сутринта. Заради многото българи на кораба министър-председателят Кирил Петков свика щаб, който да следи ситуацията.

Според зам.-министъра на транспорта Стоян Новаков той е тръгнал от трета палуба.

"Очаква се да бъдат намерени оцелели на първа и втора палуба, но това все още е предварителна и непотвърдена информация от гръцка страна", каза той пред бТВ. До вчера фериботът е горял.

България е в непрекъснат контакт с гръцката страна и с превозвачите. "Има хора блокирани по камионите си, спали са по кабините си, което не би трябвало да бъде така", изтъкна зам.-министърът. България е изпратила запитане до гръцките власти за информацията за двама българи, които са успели да се качат на италиански спасителен хеликоптер.

"За вчерашния ден има спасени двама души от издирваните. Единият е литовски гражданин, който е настанен в болница. В късните часове на вчерашния ден е открито тялото на гръцки гражданин", каза пред Нова ТВ временно управляващият Генералното консулство на България в Солун Валентин Павлов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews