Почитаме паметта на Христо Ботев, сирените вият в 12 часа

OFFNews Последна промяна на 02 юни 2017 в 06:35 4676 2

Връх Околчица

Днес българите отдаваме почит към паметта на гениалния поет и революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата на България. 

Навършват се 141 години от гибелта на Христо Ботев на връх Околчица във Врачанския балкан, където е последната битка на Ботевата чета.  

В Борисовата градина пред бюст-паметника на Христо Ботев ще се проведе официална церемония, организирана от Столична община. В програмата ще участват актьорът Мариус Донкин и мъжки вокален ансамбъл „България” с диригент Валентин Бобевски.

Сирените ще прозвучат в цялата страна точно в 12 часа за 2 минути, пешеходците и автомобилите трябва да спрат движението си и да останат на място, припомни МВР. 

Заради тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред сградата на президента от 11.30 часа до 12.30 часа се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки по ул. „Леге” между ул. „Съборна” и пл. „Атанас Буров”, съобщи Столична община. 

Военни почести и полагане на венци и цветя пред паметници на Христо Ботев ще има в цялата страна. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22092

2

Стефан

02.06 2017 в 13:29

И като видиш сичкото това - земеш па си биеш камшика, фанеш гората, и сичките ти мъка свършат.
Макар че аз като градски човек, съм сърдоболен и мързелив. Никога не крада ракия от никъде, и никога не коля лица с майчин език, ако не ги хвана да.

7671

1

Hissarion

02.06 2017 в 11:09

"Щастлив е, думаш, българският народ, щастливи са грешните в мъката, щастлив съм и аз в своята топла соба." Лежиш на гърба си и благодариш всевишният таван, че по негова непостижима милост ти имаш барем покрив над главата си; снегът те не вали, мухите те не безпокоят, в червата ти не произхожда никаква революция, ревматизмът те не безпокои, жената ти не те мъчи, парите ти не се губят; а на четирите стени на стаята ти мухите ти оставили в наследство цели томове списания на български език.