Почина академик Стефан Воденичаров

OFFNews 09 юни 2020 в 09:41 4719 1

На 75-годишна възраст почина академик Стефан Воденичаров, бивш председател на Българската академия на науките (БАН).

Акад. Воденичаров е бил зам.-директор и ръководител научна секция „Технологии и системи за защита” в Института по металознание, съоръжения и технологии “Акад. Ангел Балевски” с Център по хидро- и аеродинамика (ИМСТЦХ) към БАН.

През 2008 г. е избран за председател на Съвет по икономическа политика към Българската стопанска камара. Става председател на БАН с 4-годишен мандат на 3 декември 2012 г.

Стефан Воденичаров оглавява и дава името си на инициативния комитет на левицата за изграждане на АЕЦ, който събира подписите, представени в НС, за провеждане на референдума на 27 януари 2013 г.

След като на 28 януари 2013 г. Сергей Игнатов подава оставка като министър на образованието, младежта и науката, Стефан Воденичаров е предложен за министър. Между 6 февруари 2013 и 13 март 2013 г. е министър на образованието, младежта и науката в първото правителство на Бойко Борисов.

Доктор, доцент, професор, академик – Стефан Воденичаров е бил кодиректор на 2 работни срещи на НАТО за върхови научни изследвания, бил е председател на Организационния комитет и домакин на 9 международни конференции; член на организационни и програмни комитети и ръководител на секции на 36 научни форума в чужбина и България. Участвал е в редица експертни органи у нас, като Съвет за образование и наука към Президента на Република България; Комисия за ядрена безопасност към Агенцията за ядрено регулиране; Междуведомствен съвет по въпросите на военно промишления комплекс и мобилизационната готовност на страната към Министерски съвет.

Стефан Воденичаров е участвал и в много международни експертни органи - представител на България в дейността на NATO Research and Technology Organization; Участие в дейността на NATO Industrial Advisory Group; Член на R&T Commission, AeroSpace and Defence Industries Association of Europe;

Представител на България в Land group 9 – NATO; Оценител на III и IV Рамкови програми на ЕС; Експерт на Международната Агенция за Атомна енергия.

 Поклон пред паметта му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови