Петима българи са пострадалите при инцидента с круизния кораб

OFFNews 31 март 2024 в 09:04 1146 0

МВнР

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Министерството на външните работи

Петима българи са сред пострадалите при инцидента с круизен кораб, който се удари в бетонна стена на шлюз на река Дунав, съобщиха от Министерството на външните работи пред БТА.

Българите са били прегледани и са се завърнали на кораба, който е продължил по маршрута си.

По информация на посолството на България във Виена на 29 март около 22:30 ч. местно време круизен кораб „Русе Престиж“ с български екипаж и 142 пътници на борда, предимно германски граждани, е загубил управление за кратко поради техническа повреда. Това е станало по време на преминаване през шлюзовете на водна централа "Ашах" - Горна Австрия, в района на окръг Ефердинг в посока Линц.

Корабът се е ударил в шлюзовата стена, като по него има минимални външни щети. По време на инцидента са пострадали 17 души. Сред тях са били и петимата българи, предимно от екипажа, които са били прегледани и са се завърнали на кораба, който е продължил по маршрута си в посока Линц, Дюрнщайн, Виена и Будапеща, информират от външното ни министерство.

Посолството на България във Виена е в постоянен контакт с австрийските власти и продължава да координира действията си с тях до пълното изясняване на обстоятелствата около инцидента. При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към посолството ни във Виена на следните телефонни номера: тел.: +43 1 505 31 13, +43 1 505 64 44 или на дежурен телефон в извънработно време: +43 6991 888 21 01.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки