Пенсионерите ще сменят банковата сметка с мейл

OFFNews 02 октомври 2014 в 11:00 10663 0

Националният осигурителен институт (НОИ) пусна от 1 октомври две нови електронни услуги, съобщиха от института.

Първата дава възможност за заявяване по електронен път на една от най-често използваните от клиентите на НОИ административни услуги- “Подаване на заявление за превеждане на пенсия в банка и/или смяна на адреса на пенсионера”.

С попълването на заявлението хората, които живеят и получават пенсия в България, могат по електронен път да декларират начина за нейното изплащане – чрез пощенска станция или чрез банка, както и да заявят смяна на адреса си.

Заявлението се подава при прехвърляне на изплащането на пенсията от една пощенска станция в друга, от пощенска станция в банка или от банка в пощенска станция.

Документът се попълва и при промяна на банковата сметка на лицето.

Когато изплащането на пенсия се прехвърля от пощенска станция в банка, както и при промяна на банкова сметка, задължително се прилага копие на документ с номер на банковата сметка.

Не се изиква задължително електронен подпис, но пенсионерът трябва да има ПИК (специален номер, който се издава от НОИ).

Масова смяна на банковата сметка, по която се получава пенсията, се наложи след затварянето на КТБ юни тази година.

Услугата е достъпна чрез интернет страницата на НОИ (www.nssi.bg), рубрика «Е-услуги», «Административни услуги», след избор на Териториално поделение на НОИ.

Другата нова е-услуга на НОИ е „Проследяване на решения по жалби“.

Чрез нея лицата, подали жалби след 1 октомври 2014 г. срещу издадени от органи на НОИ административни актове, могат да се информират за процеса на обработка на подадената жалба и взетото решение.

Търсенето на информация за всички подадени жалби за физически лица може да се осъществява по ЕГН и ПИК, а за юридически – чрез БУЛСТАТ и ИКО.

За жалбоподателите ще бъде възможно и директно търсене по конкретен входящ номер и дата на жалба.

След намиране на жалбата се появява справка за актуалния статус на нейната обработка, а при постановено решение – за неговото съдържание.

Услугата е достъпна чрез интернет страницата на НОИ (www.nssi.bg), рубрика „Е-услуги”, „Справки”, „С избор на достъп”.

И за двете е-услуги не се заплащат такси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews