Патриарх Даниил иска предмет ''Религия'' в училищата (галерия)

Краят на интронизацията беше отбелязан с топовни салюти

OFFNews 30 юни 2024 в 19:24 3189 5

Патриарх Даниил

Снимка БГНЕС

Патриарх Даниил

"Много е важно да се въведе предметът "Религия" в училищата", каза пред журналисти патриарх Даниил след тържествената церемония за неговата интронизация.

След интронизацията в храм „Св. Александър Невски“ пред Паметника на Незнайния воин държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на представителните роти от Националната гвардейска част, последван от ритуал по издигане на националното знаме.

Държавният глава Румен Радев и Негово Светейшество новoизбраният български патриарх Даниил положиха венци и отдадоха почит пред Паметника на Незнайния воин.

Тази сутрин Патриаршеският събор се събра в аулата на БАН, за да избере новия български патриарх след кончината на дядо Неофит.

Даниил Български беше избран на втори тур с 69 гласа срещу 66 за врачанския митрополит Григорий, при гласували 138 делегати.

"Със съзнание за собствено недостойнство, вярвам в Божията промисъл и Божията подкрепа'', бяха първите думи пред журналисти на новия български патриарх - Даниил Видински.

Литийно шествие предшества интронизацията на новия български патриарх, която се състоя в катедралния храм "Св. Александър Невски". Почетен гост на церемонията бе Вселенския патриарх Вартоломей. Сред официалните лица бяха  държавният глава Румен Радев, председателят на Народното събрание Рая Назарян, премиерът Димитър Главчев, Симеон Сакскобурготски, членове на правителството и политическите партии.

Кой е Даниил - новоизбраният български патриарх

"Много е важно да се въведе предметът "Религия" в училищата", каза пред журналисти патриарх Даниил след тържествената церемония за неговата интронизация.

Той отбеляза, че в момента се преподава този предмет, но като факултативен, свободно избираем, и посочи, че резултатите са съвсем други, когато е в задължителната програма. Тези, които не са православни, ще могат да изучават католицизъм, ислям, протестантство, етика или философия, добави Даниил, цитиран от БТА.

В отговор на въпрос за нуждата на младите от вяра и привличането им към църквата, патриархът посочи, че всички се нуждаем от вяра – и млади, и стари. "Нима старите, които живеят в отчаяние и в самота, не се нуждаят от подкрепа", каза още той и допълни, че Господ е дал живота си, жертвал се е за всяка човешка душа.

Попитан за призива на президента Румен Радев да пази църквата от чуждо влияние и дали се притеснява от такова влияние, патриарх Даниил отговори, че "в Свещеното писание чуждият – това е дяволът". А по думите му ние нямаме врагове сред човеците.

На въпрос притеснява ли се, че ще има опити за намеса, патриархът каза, че Бог е победил смъртта и дявола, така че не се притеснява.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    15314

    5

    Hihi1981

    01.07 2024 в 09:31

    Как да стане , децата да учат за баба Гуси?Айде нема нужда!

    2550

    4

    alfakentavur

    01.07 2024 в 09:29

    yoghurt, всичко, което си изброил, е история и се учи по история, а не е религия.

    11300

    3

    yoghurt

    01.07 2024 в 09:21

    Разбира се че трябва. Чисто културно, понятие си нямаме, ама бъкел, от това в какви културни процеси участваме, коя е паметна ни, какъв е подвига на предците ни за да ни опазят, да имаме идентичност и култура въобще. До 1944та масово хората познаваха елементарните принципи на християнството, ходеха на църква. След това рязко се загуби търсенето на смисъл в живота ни, превърна се в търсене на животинско удоволствие. Нека децата имат понятие, че не е само това, че живота не е само парите.

    3724

    2

    GB

    30.06 2024 в 21:04

    "Със съзнание за собствено недостойнство" ______________
    Дано го осъзнава наистина!


    И още "Много е важно да се въведе предметът "Религия" в училищата" ________________
    Не!
    Изобщо не е важно!
    Който иска, да учи факултативно!



    " да пази църквата от чуждо влияние и дали се притеснява от такова влияние, патриарх Даниил отговори, че "в Свещеното писание чуждият – това е дяволът". А по думите му ние нямаме врагове сред човеците." ___________
    Ха! Хитро измъкване!
    Само дето за някои от "човеците" България е неприятелска държава, тоест враг. И тези все се месят в нашите работи!







    11524

    1

    Танас

    30.06 2024 в 20:22

    Ко? Не!
     
    X

    Ще се разцепи ли ДПС