Разлики между дим и пара - защо е важно да знаем фактите

OFFNews 02 юли 2024 в 16:00 11824 0

Дим или пара

Снимка Филип Морис България

Дим или пара

Въз основа на знанието, че никотинът води до пристрастяване, но не е основната причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето, учени задават въпроса дали има начин да се намали вредата от употребата на тютюн като се премахне горенето и цигарения дим?
Така започват разработките на продукти с никотин, но без горене, които имат за цел да намалят вредата за всички онези пълнолетни пушачи, които иначе биха продължили да пушат.

В научната терминология „аерозол“ се определя като суспензия от течни и/или твърди частици в газ. Има различни по вид и състав аерозоли - например облаците, мъглата, спрей от дезодорант, парата при готвене и много други. Димът също е вид аерозол, но не всички видове аерозоли са дим.

Цигареният дим е специфичен вид аерозол, който се отделя в резултат на процеса на горене на тютюн, в който се съдържат хиляди вредни и потенциално вредни вещества във високи концентрации, както и пепел и катрани. Катраните представляват смес от безникотинови твърди въглеродни частици и течни частици в дима, които се наричат „общи прахови частици“.

При цигарите тютюнът изгaря при температури от порядъка от 400 до 800° С. При горенето на тютюна се предизвиква процесът термичeн разпад, при който се образуват цигарен дим и пепел.

Димът от горяща цигара съдържа над 6000 химически съединения, като над 100 от тях са класифицирани от органите за обществено здраве като причинители или потенциални причинители на заболявания, свързани с тютюнопушенето. Когато се премахнат никотинът и водата, тези остатъчни частици в дима, широко познати като „катрани“, са вредни за целия организъм и особено за дихателната система.

Как да премахнем горенето и дима?

За разлика от конвенционалните цигари, при устройствата за нагряване на тютюн няма горене, а тютюнът се нагрява до контролирани температури - 350°C. Като резултат не се образува дим, а аерозол със съществено различен състав и със значително намалени нива на вредните вещества в сравнение с тези, установени в цигарения дим.

Материалът се публикува с подкрепата на Филип Морис България.

Виж още за:
    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови