Киевският митрополит, когото Даниил заклейми, го поздрави с избора

OFFNews 01 юли 2024 в 20:25 5691 4

Епифаний поздрави новоизбрания български патриарх Даниил

Снимка pomisna.info

Новоизбраният български патриарх Даниил

Митрополит Епифаний, предстоятелят на Православната Църква на Украйна, поздрави новоизбрания български патриарх Даниил. 

"Надяваме се, че Ваше Светейшество ще продължи да издига гласа на Българската Православна Църква срещу руските престъпления – в името на победата на истината и на справедлив мир за Украйна, Европа и света" - заявява Епифаний в послание на украински и на български език, публикувано в официалния сайт на Православната църква на Украйна.

През 2019 г. Даниил - в качеството си на Видински митрополит - нападна публично Вселенския патриарх за решението да се даде автономност на Православната църква на Украйна. Тогава Даниил подкрепи позицията на Московската патриаршия, която не признава ПЦУ.

Публикуваме пълния текст на посланието на Епифаний:

"До Негово Светейшество ДАНИИЛ,

Български Патриарх, Софийски Митрополит,

Предстоятел на Българската Православна Църква

Ваше Светейшество!
От името на Православна Църква на Украйна и от свое име поздравявам Ви по повод избирането и интронизацията Ви на свещения престол на Българските Патриарси.

Главата на Църквата, нашият Господ Иисус Христос, по Своето неизречимо Провидение, чрез съборния избор, Ви призова към високото и отговорно служение като Предстоятел на древната и прославена от много подвижници и светци поместна Българска Православна Църква. Поздравявайки Ваше Светейшество по повод възшествието Ви на Патриаршеския престол, молитвено Ви желая крепко здраве, благословени години на ползотворно служение за благото на Църквата, благочестивия български народ и цялото Православие.

Двете наши Църкви са дъщери на Великата Христова Църква в Константинопол, от която Българският свети цар Борис и Киивският свети велик княз Володимир са приели кръщение за своите народи, като са ги включили в общото европейско цивилизационно пространство. За запазването и защитата на този християнски и европейски избор и на собственото си уникално място в историята и България, и Украйна са платили висока цена.

Между Църквите на България и Украйна от началото на разпространението на Христовото Евангелие по нашите земи съществуват дълбоки духовни и културни връзки. С благодарност поменаваме покойния Патриарх Неофит, който осъди руската агресия срещу Украйна и прояви състрадание към украинския народ, който страда от геноцидната война. Надяваме се, че Ваше Светейшество ще продължи да издига гласа на Българската Православна Църква срещу руските престъпления – в името на победата на истината и на справедлив мир за Украйна, Европа и света.

Ние се молим за Вас и за Българската Православна Църква и молим за Вашите молитви за нашата Поместна Църква и Украйна.

С любов в Христа –

ЕПИФАНИЙ,
Митрополит Киивски и на цяла Украйна,
Предстоятел на Православната Църква на Украйна"

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  1000

  4

  Anny Michel

  02.07 2024 в 10:08

  Сменете снимката на тоз долен човек и сложете истинският божи служител.

  2550

  3

  alfakentavur

  02.07 2024 в 07:55

  В нашата българска история едни от най-важните и знакови постижения са, когато сме си извоювали самостоятелна църква.
  Изключително гнусно е да си против друга държава да има своя самостоятелна църка. Все едно да си против създаването на Българската Екзархия през 1870 година, когато още сме под Турско.
  Имаме патриарх-рашист. Да видим има ли Господ.

  528

  2

  user4eto

  02.07 2024 в 07:43

  Човека е истински Божи служител, смирено прощава.
  Докато нашият сатанист, като го питаха дали след като вече е Патриарх, ще си промени позицията, каза - не. Не е библейско това.

  22553

  1

  dolivo

  01.07 2024 в 23:40

  хростиянско, прошка, браво

  дали заслужава получателя...

   
  X

  Там ли му е мястото на Войнишкия паметник (подкаст с Манол Глишев)